Teknologi

Microsofts monopol

Tekstbehandling har vært ensbetydende med Microsoft Word. Dette kan nå endre seg.

(Denne artikkelen ble først publisert på Journalen.)

Nå krever EU, og dermed også Norge gjennom EØS, at alle offentlige dokumenter må lagres i formater som alle kan åpne uten å måtte bruke et Microsoft-produkt.

– Formatet må være åpent – informasjonen som trengs for å lese og skrive det må være åpent og fritt tilgjengelig og hvem som helst må kunne lage programmer som benytter seg av det. Formatet kan ikke eies av Microsoft, eller noen andre, forteller Daniel Jackson, medlem av IT-utvalget i Rødt.

Den internasjonale organisasjonen for standardisering (ISO), som har ansvaret for dokumentstandarder, har nå godkjent Microsofts ønske om Office Open XML som ISO-standardisert format for tekstbehandling på PC.

Press fra Microsoft

For et par år siden ble det åpne formatet ODF (Open Document Format) godkjent av ISO som standard. Sammen med et par andre åpne formater (HTML og PDF) ble formatet også vedtatt i Norge, og det ble gjort klart at alle offentlige dokumenter skal ut i en eller flere av disse formatene.

Microsoft svarte med å lage sitt eget åpne format Office Open XML, eller OOXML, som er laget for å være enkel for Microsoft Office å bruke. Åpningen for forskjellige formater ville ha betydd at Microsoft tapte sitt monopol på offentlige dokumenter i EU.

– OOXML er åpent i den forstand at hvordan den fungerer er fritt tilgjengelig, men den fungerer såpass unødvendig komplisert og har såpass mange Microsoft-spesifikke ting at veldig mange har uttalt seg kritisk til om noen andre enn Microsoft i det hele tatt vil være i stand til å bruke den, forklarer Daniel Jackson.

Microsoft har presset på for å få OOXML standardisert av ISO, og fikk det til slutt til for et par uker siden etter å ha tapt en avstemning allerede.

– Norge stemte for OOXML, selv om den offentlig nedsatte komiteen som vurderte det nesten enstemmig stemte nei. Det var ikke den som bestemte hva Norge til slutt stemte, det var det 3 byråkrater fra Standard Norge som gjorde, sier Rødts Daniel Jackson.

Les også

Norge sier ja til Microsofts OOXML (digi.no)

Steve Pepper trakk seg fra Standard Norge (Computerworld)

Open Office XML (Wikipedia)

Kategorier:Teknologi

Tagged as: ,