Media

WordPress skaper butikk

Etterspørselen etter konsulenter som kan bidra på å skru, installere og optimalisere WordPress-blogger er økende.

Å kunne lage og installere publiseringsløsninger – eller content management systems (CMS) – har lenge vært en nisje. For noen år tilbake var jeg med og programmerte flere CMS’er fra bunnen av. I dag, omkring 5 år senere, virker det som en latterlig idé.

Det finnes et mylder av CMS’er der ute. Kjente navn er Escenic og EZ Publish. Escenic er en proprietær og tungrodd koloss, og EZ Publish er et anerkjent opensource-prosjekt. Jeg er usikker på om jeg i dag ville gått for en av disse gamle traverne.

WordPress har sneket seg opp på oppløpssiden og blitt den reelle konkurrenten!

Joomla og Drupal er opensource-alternativene du skal bruke for å sette opp fullverdig CMS for alle mulige publiserings-scenarier. De store leverandørene ønsker å oppfylle flere samtidige publiseringsbehov i en større organisasjon. Selv om disse gigantene skalerer for ulike behov vil det for mange bedrifter ofte ende med et system som man kun utnytter brøkdelen av.

Publiseringsbehov

WordPress springer ut av software skreddersydd for ett behov: blogging. Og fortsatt er WordPress et verktøy for nettopp dette. Men du skal være veldig sikker på dine behov før du går videre til tungvekterene i ligaen til Escenic og Drupal.

WordPress integrerer lyd og bilde i et flerbrukermiljø, noe som gjør at programvaren virker mer og mer som et fullgodt alternativ til en mer tradisjonell publiseringsløsning.

Det skal ikke stå på lisensen, for både Joomla, Drupal, EZ Publish og WordPress er lisensiert under GNU General Public License (GPL) – det vil si åpen kildekode.

Lettvekteren

WordPress har lav begynnerterskel.Du trenger lite teknisk kompetanse for å benytte en ferdig pakke fra wordpress.com. Om behovene for å tilpasse layout og funksjonalitet øker så ønsker du kanskje å laste ned programvaren fra wordpress.org – og installere denne på din egen webserver eller på ditt webhotell.

Det finnes også et hav av ulike layout-maler du kan benytte for din blogg. Kun i spesielle tilfeller er det nødvendig å designe selv. Men, bedrifter som ønsker å skille seg ut ønsker kanskje også å være helt unike – og ikke gå for en ferdig layout-mal.

Innstikk sørger for ulik funksjonalitet utover det grunnleggende – plugg inn dine Flickr-bilder, din Google-kalender, din Twitter-konto osv. Og det er nå det begynner å bli morsomt. Det er når du begynner å integrere din blogg med dine bilder og dine videoer på nettet at vi snakker flermedial blogging.

Norske ressurser

Hvem bruker WordPress? I likhet med hundrevis av andre norske blogger, og tusenvis av internasjonale blogger, så er den bloggen du nå leser er bygget oppå WordPress. Kjente norske bloggere som benytter WordPress er: Amnesty, Helge Øgrim, Eirik Newth, Vox Publica, Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell.

Hvem bruker Drupal i Norge? abcnyheter.no og akademika.no er to kjente nettstedet som drives med Drupal i bunnen.

Hvem bruker Joomla i Norge? lynfotball.no og domeneshop.no kjører Joomla.

[Joomla i Norge] [WordPress i Norge] [Drupal Norge]

[ad]

Kategorier:Media, Teknologi

Tagged as: , , ,