Teknologi

Hvordan kan Bitcoin forandre verdens handel?

Få tror at Bitcoin vil bli en valuta med stor omsetning, men mange tror at Bitcoin kan bli en valuta som får betydning.

Bitcoin er en digital valuta laget i 2009 av noen som kaller seg Satoshi Nakamoto. (Navnet er et pseudonym, et svært vanlig navn, på linje med Ola Nordmann eller John Smith.)

bitcoinLogo1000Bitcoins er ikke styrt av en nasjonal sentralbank, men er en desentralisert valuta – kontrollert, opprettet og regulert av datamaskiner og algoritmer. Transaksjoner og handel med bitcoins krever ingen bank. Handel med bitcoins skjer på tvers av landegrenser, uavhengig av nasjonalstater og sentralbanker.

Valuaten opprettes og reguleres av dataprogrammer, og handel skjer gjennom krypterte transaksjoner på internett.

I en ordinær valuta kan en nasjonalbank trykke flere eller færre penger avhengig av inflasjon og vedtatt økonomisk politikk. Når det gjelder bitcoins er det annerledes – det endelige antallet bitcoins som noen gang kan være i omløp er allerede gitt: De som opprettet dataprogrammet bak bitcoins definerte også det endelige antallet som noen gang vil kunne lages: 21 millioner.

I dag er det mer enn 12 millioner bitcoins i omløp. Det innebærer at det er mindre enn 9 millioner igjen som kan lages.

Nye bitcoins opprettes over hele internett ved hjelp av et gratis program kjent som en «bitcoin-miner». Ved å løse algoritmer kan programmene «utvinne» små beløp av valutaen. Imidlertid er økningen i pengemengden fast, slik at kun små beløp frigjøres over tid.

Slik utvinnes en valuta som har en gitt endelig mengde, nærmest som en gullverdi.

Bitcoins kan kjøpes via et vekslingsprogram, ved hjelp av nasjonal valuta, hvor antallet kjøpte bitcoins så blir overført til forbrukerens digitale lommebok. Derfra kan bitcoins sendes digitalt til enhver butikk som aksepterer bitcoins, eller konverteres tilbake til vanlig valuta.

Hva er virtuell valuta?

En virtuell valuta er en type uregulerte, digitale penger som ikke er utstedt eller garantert av en nasjonal sentralbank, men som allikevel kan fungere som betalingsmiddel. Bitcoin oppstod blant forbrukere i den digitale verden som så etter et betalingsmiddel som ikke var avhengig av noen bank eller myndighet.

Virtuelle valutaer har sitt opphav i spill eller sosiale nettverk på internett. Virtuelle valutaer kalles også kryptovaluta, siden opprettelse, oppbevaring og handel med denne typen valuta gjøres gjennom kryptering.

Et økende antall butikker, restauranter og underholdningssteder har begynt å akseptere bitcoins som betaling. Valutaen veksles og aksepteres på stadig flere steder, både på internett og utenfor.

Bitcoins medfører ingen vekslingsgebyr og vanligvis involveres ingen bank eller kostnader på transaksjoner.

Etter etableringen av bitcoins har det kommet til flere nye virtuelle valutaer, som for eksempel Ven eller kanadiske Mintchip.

Her er en introduksjonsvideo på tre minutter. (Nederst i denne artikkelen finner du en annen og lengre video, dersom du vil lære enda mer.)

Verdien av en bitcoin

Prisen på  bitcoin har variert voldsomt siden starten. Oppmerksomheten om, og tilliten til, valutaen har variert voldsomt, og dermed også verdien av en bitcoin.

I 2011 steg verdien av en bitcoin fra 0,30 dollar til 32 dollar – før verdien falt til igjen til 2 amerikanske dollar.  Pristoppen i 2013 var på en foreløpig topp 10. april 2013 på 266 dollar. Gjennom det siste halvåret har prisen på bitcoins eksplodert, og verdien av en bitcoin har vært helt oppe i over 1100 dollar.

I dag er verdien av en bitcoin 460 dollar, eller 2757 norske kroner.

Siden det er 12 millioner bitcoins i omløp er dagens totale verdien på verdens bitcoin-beholdning 33 milliarder kroner.

Så hva er så revolusjonerende? 

Det mest spennende med bitcoins er ikke denne ene valutaen i seg selv, men hvordan bitcoins er i ferd med å endre på hvordan vi ser på valutaer kontrollert av nasjonale sentralbanker.

Ingen nasjonalstat eller myndighet regulerer valutaen. Og det er ingen bank involvert i veksling eller oppbevaring av pengene.

Forbrukeren plasserer sine bitcoins i krypterte lommebøker på nett, og ikke i en tradisjonell bank. Dette gjør at bankvesenet blir overflødig. Men det gjør også at forbrukeren kan bli utsatt for hacking.

Nye bitcoins opprettes ved hjelp av digital utvinning og ikke av en bank eller myndighet som definerer valutaens verdi.

Foreløpig er det spekulantene som kjøper og selger bitcoini større skala. For ennå er det en stund til du og jeg helst handler med digital valuta.

Vil du vite enda mer? Se denne videoen:

Kilder brukt til denne artikkelen, og tips til videre lesning: 

Wired 31. mars 2014: Bitcoin Is Pointless as a Currency, But It Could Change the World Anyway

Finanstilsynet: Advarsel til forbrukere – informasjon om digitale valutaer

CNN Money: What is bitcoin?

CNBC Explains: How to mine bitcoins on your own

Bitcoin Price Index Chart (Coindesk.com)

svar »

  1. Anbefales! Akkurat så mye informasjon man trenger om Bitcoin. Takk Terje for at du øker kunnskapen min om den nye valutaen på en klar og tydelig måte!