Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Nye amerikanske regler truer nettnøytralitet

Ditt internettabonnement sørger for at du kan surfe og ha lik tilgang til hele internett. Dette handler om frihet og likhet på nett. All informasjon på internett er likt tilgjengelig for alle. Dette er en rettighet vi tar for gitt i Norge.

Men hva om det ikke var slik?

Et nytt regelverk er nå på trappene i USA. Det hevdes at de nye reglene skal sikre at nettleverandører ikke blokkerer eller forsinker tilgangen til innhold fra konkurrenter, melder NTB.

Men reglene vil ikke innebære noe forbud mot avtaler hvor selskaper betaler nettleverandører for ekstra rask tilgang, noe som kan true den nettnøytraliteten vi tar for gitt her i landet.

«Tenk deg en framtid der det går ulidelig tregt å laste inn en privat blogg eller en nyetablert nettjeneste, mens store kommersielle tjenester går lynrast», skriver Jan Omdahl i en kommentar 4. mai.

«Prinsippet om at alt innhold på internett skal behandles likt, der det strømmer gjennom kabler og ledninger til forbrukerne, virker dødt», skriver New York Times i en artikkel 23. april.

Les også: Wikipedia om nettnøytralitet.

Ja hva om nettleverandøren din plutselig skulle favoriserer enkelte tjenester? Hva om Telenor plutselig begrenset båndbredden til enkelte land, slik at du fikk dårligere nedlastningshastighet fra enkelte nettsteder eller fra enkelte land?

For nettopp Telenor fikk mye oppmerksomhet for å drive fram denne typen kommersialisering, når de trakk seg fra NIX-samarbeidet tilbake i 2007.

Syntes du at begrepet nettnøytralitet er vanskelig å forstå? Denne 3-minutters filmen forklarer godt:

Hva nå om regjeringen plutselig vedtok at informasjon som lastes ned fra land fra høyredominerte regjeringer skulle ha høyere prioritet? Dette er ikke veldig sannsynlig i Norge, men vi vet det skjer i mange andre land at myndighetene forsøker å begrense internettbruken.

Les bare her om situasjoner i Tyrkia, Iran og Russland.

Å begrense kapasitet på veiene inn og ut av internett er en måte å begrense vår bevegelsesfrihet på nett.

Dette handler ikke om hvordan du og jeg velger hvilke tjenester vi selv velger å abonnere på. Selvfølgelig skal vi ha frihet til å velge våre abonnementer på nett, på lik linje som vi velger hvilke aviser vi ønsker å abonnere på.

Nettnøytralitet handler om at all informasjon skal ha lik tilgang og få like høy prioritet i det offentlige rom, også på nett.

Vi ønsker å ha like tilgjengelighet på bøker og  aviser uansett hvor vi bor. Pressefrihet avhenger av at folk får publisere hva de vil, og vi lesere skal ha tilgang til aviser uavhengig av geografi. Vi har biblioteker over hele landet fordi vi ønsker at alle skal få tilgang til å lese.

Tilsvarende må internettbrukerne ha rett til en internettilknytning som gir adgang til å hente og levere innhold etter eget ønske. Det er også slik Post- og teletilsynet definerer nettnøytralitet.

Kommersielle eller politiske begrensninger på tilgangen til internett begrenser vår ytringsfrihet.


Kilder og tips til videre lesing:

Han truer det frie, åpne nettet (4. mai 2014)

F.C.C., in a Shift, Backs Fast Lanes for Web Traffic (23. april 2014)

Nye regler for nettnøytralitet på trappene i USA (23. april 2014)

 

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT