Teknologi

Hvorfor du bør bruke Tor

EFF sparket nylig i gang sin andre Tor Challenge. Dette er initiativ for å styrke Tor-nettverket for anonymitet på nett, og også for å forbedre et av de beste gratis personvernverktøyene som finnes der ute. 

Kampanjen ble lansert sammen med Freedom of the Press Foundation, Tor Project, og Free Software Foundation – og har fått en god start: I løpet av de første dagene, har det dukket opp 600 nye eller utvidede Tor-noder – noe som er mer enn under hele den første Tor Challenge.

Dette er gode nyheter, men hvordan påvirker det deg? For å forstå det, må du finne ute litt mer om hva Tor faktisk er, og hva folk der ute kan gjøre for å støtte prosjektet. Støtte kan komme i mange varianter, og bare det å benytte Tor er en enkel måte å bidra til økt personvern og anonymitet på internett.

Hva er Tor?

Tor er både et nettverk og en programvarepakke, og begge hjelper deg med å bevege deg anonymt på nett. Tor skjuler både kilden for nettrafikken din og målet for nettrafikken. Og Tor hindrer andre fra å vite hvem du er og hva du ser på. Tor har vært under utvikling i mange år, og har blitt en stabil og anerkjent plattform. Tor er gratis og regnes som et av de beste personvernverktøyene som finnes der ute i dag.

Hvordan Tor hjelpe meg?

Denne grafikken viser hvordan Tor og https jobber sammen for å beskytte personvernet nett. Tor krypterer data du sender over internett. Dette gjøres i flere lag, som en løk. Deretter sendes dataene gjennom flere lag, hver og en av dem skreller av et lag av løken, helt til datapakken går gjennom siste etappe på denne stafetten og når til sin endelige mål. Dette kalles «onion routing» og er en metode for å opprettholde personvern på nettet. Riktig bruk av Tor – sammen med HTTPS Everywhere – er en av de mest effektive måtene som finnes for å sikre anonym nettsurfing.

Men, jeg har da ingenting å skjule!

Alle trenger privatliv! For eksempel: kanskje du blir du syk, med en pinlig medisinsk tilstand, og du ønsker å lete på nett etter informasjon om dette. Men du vil samtidig ikke at Google og enhver annonsør skal få vite om det. Tor hjelper deg med å holde denne informasjonen skjult. Tor kan generelt bidra med å forhindre elektronisk sporing. Riktig bruk av Tor kan omgå de fleste tredjeparts trackere, som regjeringer eller selskaper kan bruke for å spore surfevanene dine. Slik kan du også unngå påtrengende reklame.  Tor kan også beskytte dine data fra hackere. I tillegg kan Tor hjelpe deg med å omgå sensur og brannmurer fra installerte filtere på jobben din eller på skolen din. Og Tor kan til og med omgå sensur eller brannmurer satt opp av myndigheter i et land.

Hvordan bruker jeg Tor?

Den enkle måten å komme i gang med Tor er å bruke Tor Browser BundleDette er en Firefox-versjon som kommer ferdig konfigurert med Tor. Tor Browser Bundle er satt opp slik at du unngår mange vanlige fallgruver som ødelegger anonymiteten din. Hvis du ønsker å bruke Tor til mer enn bare surfing, kan du bruke Tails . Tails er et operativsystem som du kjører rett fra en live-CD.  Tails er konfigurert slik at alle nettforbindelser kjøres gjennom Tor, og når du er ferdig er alt du har gjort borte vekk fra datamaskinens minne. Tails berører aldri harddisken og etterlater ingen spor på datamaskinen.  Hvis du ønsker å bruke Tor på din Android-telefon, sjekk ut Orbot , så kan Orbot den kjøre både nettsurfing og andre programmer gjennom Tor.

Tor høres flott ut. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

For å bidra til å gjøre Tor raskere og sikrere så er noe av det beste du kan gjøre å sette opp en Tor-node. Og det er dette vi ber folk om å gjøre i vår Tor Challenge. Jo flere noder i Tor-nettverket, jo mer fart og sikkerhet har Tor. Det å sette opp en egen node kan også forbedre din egen personlige anonymitet . Men bare ved å benytte Tor, så økes også graden av anonymitet for alle nettbrukere: Hvis de eneste som bruker Tor er de som har et prekært og mistenkelig behov for det, da virker også all bruk av Tor mistenkelig. Men hvis Tor blir brukt til alt fra pizzabestillinger til å se på kattbilder på nett, så alminneliggjør vi bruken av Tor.

Så hvis jeg bruker Tor vil jeg ha perfekt anonymitet hele tiden?

Ingenting er idiotsikkert, ikke engang Tor. Hvis du bruker Tor feil kan du svekke din egen anonymitet. Hvis du bruker Tor for å logge inn på Facebook eller Gmail, for eksempel, så vet de ikke hvor du kommer fra, men de vet fortsatt hvem du er, og de kan fortsatt være i stand til å spore surfing rundt på nettet. Tor-prosjektet har lagt ut en liste over vanlige feil uerfarne brukere av og til gjør .

Men når Tor brukes riktig, så er Tor et av de beste verktøyene for anonymitet på internett.  Du kan benytte Tor til å omgå brannmurer i undertrykkende regimer, beskytte din identitet, og du kan surfe på internett på skolen. Det å installere og sette opp Tor er enkelt og det er noe av det mest nyttige en nettbruker kan gjøre for å opprettholde et fritt og åpent internett.

Og hvis du kan installere en Tor-node, og være med å øke båndbredden, så kan du også ta del i Tor Challenge.


Denne artikkelen er skrevet av COOPER QUINTIN i EFF, og ble først publisert på Electronic Frontier Foundation 13. juni 2014 – og er republisert her under Creative Commons license.

Artikkelen er oversatt til norsk av Terje Karlsen.

Kategorier:Teknologi

Tagged as: , ,

svar »

 1. Et stort problem og vanlig misforståelse er sikkerheten i Tor. Hva vil det si? Tor tilbyr anonymitet, ikke «sikkerhet». Snarere tvert imot er Tor en risiko.

  Ettersom endenodene tillater full avlytting av alt som sendes ut, og hvem som helst kan sette opp en endenode, så vil 100% av all trafikk du sender mens du benytter Tor kunne bli sniffet av vedkommende som kjører endenoden. I praksis er det de som har store ressurser eller tjener på å sette opp noder som kan sette opp flest? Hvem er det? Jo, etteretning og kriminelle, som f.eks. NSA, svindlere og hackere. Disse vil i tur sniffe all trafikk som passerer.

  Man burde av den grunn ikke bruke Tor til sensitiv ukryptert trafikk. Et passord som sendes ukryptert via Tor burde anses som kompromittert. Aldri fyll ut og send et passord på en side som ikke kjører HTTPS dersom du bruker Tor.

  En liten omskriving fra Ringenes herre:

  Gandalf: Tor is a dangerous tool, Saruman.
  Saruman: Why? Why should we fear to use it?
  Gandalf: They are not all accounted for, the end nodes. We do not know who else may be watching.