Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

– Ofte er det tryggest å ikke si noe

Regjeringer og internasjonale organisasjoner klarer ikke å sikre tilstrekkelig beskyttelse av varslere og informasjonskilder, ifølge en ny rapport publisert av FNs spesialrapportør for ytringsfrihet, David Kaye

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider.

– Utallige kilder og varslere rundt om i verden er redde for tjenestemenn, kolleger og andre, noe som fører til at offentligheten ikke får tilgang til avgjørende informasjon, sa Kaye da han presenterte rapportens funn for FNs generalforsamling.

– De som kommer med viktige avsløringer får sjelden ordentlig beskyttelse, og ofte er det tryggest å ikke si noe. På denne måten fortsetter offentligheten å leve i uvisshet og de som begår overtramp blir aldri straffet, sa Kaye.

Intervju med de to varslerne Edward Snowden og Kathryn Bolkovac kommentere rapporten her, sammen med David Kaye:

FN med forslag til å beskytte varslere

Dette er FNs første omfattende rapport om emnet, og spesialrapportøren har gjennomgått både nasjonale og internasjonale normer og praksiser. Spesialrapportøren presenterte også en rekke forslag til hvordan man kan etablere eller forbedre rutiner for beskyttelse av varslere.

– Utfordringene knyttet til kildevern angår ikke bare journalister, de angår også borgerjournalister, ikke-statlige organisasjoner, forskere, forfattere, akademikere og mange andre, sa Kaye.

Han satte samtidig spørsmålstegn ved hvordan de skal kunne utføre gravejournalistikk eller forskningsarbeid når de ikke kan beskytte kildene sine.

– På tross av mange smutthull når det gjelder kildevern, har gjøres det også framskritt. Men de er ofte preget av smutthull eller juridiske tiltak som ikke blir håndhevet, sa han.

Studien ser også på retten til innsyn – under artikkel 19 i Menneskerettighetserklæringen – og konstaterer at både FN og andre internasjonale organisasjoner ofte mislykkes i å beskytte sine egne varslere.

– FN, som de fleste internasjonale organisasjoner, har vedtatt regler som muliggjøre varsling og forbyr represalier. Likevel er dette sjelden praksis, sa Kaye.

Lenker:

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT