Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Teknologi utjevner globale forskjeller i utdanning

Utdanning gir kunnskap og skaper en bedre framtid. Vi i vår del av verden lever våre liv preget av teknologisk avhengighet. Teknologi skaper endring og muligheter for oss.

Men det finnes mange land jorda rundt som ikke er så heldige. Cirka 124 millioner barn i alderen 6 til 15 år har aldri gått på skolen eller fikk noen type utdanning, i følge Human Rights Watch.

Mandela2En ny UNESCO-rapport viser at 387 millioner barn i barneskolealder og 230 millioner i ungdomsskolealder ikke oppnår grunnleggende ferdighetsnivåer i lesing og matte, noe som kan bidra til en økende global læringskrise.

Disse tallene er skremmende. Men teknologi kan hjelpe oss å nå ut til flere med utdanning. Og kostnadene ved denne teknologien blir lavere og lavere hvert år.

I følge World Economic Forum White Paper mangler cirka 4 milliarder mennesker på denne planeten tilgang til internett.

Årsaken er ofte mangel på elektrisitet, mangel på 3G/4G-dekning, eller høye kostnader knyttet til bredbånd. Disse områdene trenger store investeringer og grunnleggende endringer på nasjonalt nivå.

Men også i land hvor befolkning har tilgang til utstyr er det mangel på tilgang til internett. Hva kan gjøres for å hjelpe disse nasjonene?

Det finnes løsninger der ute

En billig løsning er såkalt sneakernet, et offline-alternativ til internet. Sneakernet betyr distribusjon av innhold og programvarer via USB-pinner eller andre bærbare enheter.

kolibri
Kolibri er en app som skal gi tilgang til utdanning på nett, på steder hvor det ikke finnes internett. Appen lanseres i høst.

I høst får mange utdanningssteder muligheten til å teste Kolibri, en app som tilbyr tilgang til åpne utdanningsressurser (OER) og Khan Academy på steder uten internett-tilgang.

Kolibri-appen lanseres i høst og kan vise seg å spille en viktig rolle i utjevning av utdanningsforskjeller i hele verden.

Les mer om Kolibri her.

En annen løsning er implementering av gratis mooc og e-læring.

Mooc er en forkortelse for «massive open online course«, altså et massivt åpent nettkurs. Dette er gratis fjernundervisningskurs som følges på nett, hvor studieplasser ikke er begrenset av antall lærere. Slik kan antallet studenter kan være tusenvis.

Mange land har både kunnskap og ressurser som skal til for utvikling av onlinekurs som kan hjelpe befolkningen i områder med spred bosetting.

Selv om det allerede finnes gratis tilbudt som for eksempel Coursera, edX, Udacity trenger vi å lage tilbud spesielt rettet mot barn og ungdom. Produksjon av programmer som fokuserer på lesing og regning må prioriteres.

Mobil læring

Bruk av mobiltelefoner vokser i alle land. Flere og flere har tilgang til en smarttelefon. Derfor bør det være naturlig å fokusere på m-læring. M-læring som kalles ofte “on-demand learning” og er en fleksibel måte å studere, der mennesker lærer hvor som helst ved å bruke smarttelefoner eller nettbretter.

Ved å lage kampanjer som presenterer mobile verktøy som pedagogisk tilnæring kan vi hjelpe de som ikke vil være i stand til å gå på en tradisjonelle skole.

Takket være tilgang til smarttelefoner kan barn få tilgang til digitale bøker som ofte har lavere kostnader enn tradisjonelle bøker. En organisasjon som har oppnådd stor fremgang på dette feltet er Worldreader.  Ved å bruke smarttelefoner prøver Worldreader å øke lese- og skrivekyndighet i mange land.

Teknologi bekjemper globale utdanningsforskjeller, muliggjør livslang læring og individualiserer undervisning og læring. For å realisere dette i for eksempel utviklingsland må privat og offentlig sektor jobbe sammen. Dette vil kreve store endringsprosesser. Men verdiene som skapes vil være enorme, både samfunnsøkonomisk, men ikke minst også for enkeltmennesket.

Kilder:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT