podkast

TaxCast: Gabriel Zucman og ulikhetsmaskinen. Hva skaper den økte økonomiske ulikheten i verden?

Teknopol.blog og TaxCast samarbeider: Signy Grape og Hanne Kjærland Olsen tar opp aktuelle temaer og snakker med eksperter om globale skattespørsmål i Tax Justice Network Norge sin podkastserie TaxCast. Podkasten med Gabriel Zucman, Keamogetswe Seipato og Kalle Moene er først ut.


Ulikhet har blitt en av de mest debatterte samfunnsutviklingene i vår tid. Men hva skaper den økte økonomiske ulikheten i verden? Gabriel Zucman, en ung forsker som har jobbet med tett med ulikhetsnestoren Thomas Pikkety, mener skatteparadisene er motoren som driver ulikhetsutviklingen.

Zucman

Gabriel Zucman. Foto: Changemaker Norge.

I denne episoden av Taxcast har vi snakket med kjendisøkonomen Gabriel Zucman – en av de fremste ekspertene på skatteparadiser. Han forteller at skatteparadisene fungerer som en maskin som stadig speeder opp ulikheten i verden. Skal vi bli kvitt den hurtigvoksende ulikheten som brer om seg i verden, må vi kvitte oss med skatteparadisene.

Samtidig kommer han med en klar advarsel til de de som styrer – vi må radikalt endre det finansielle systemet vi har i dag, ellers kan reaksjonære og antidemokratiske krefter bruke ulikheten og den misnøyen det fører til, til å nøre opp om proteksjonisme, hat og fremmedfrykt.

I tillegg har vi tatt en spasertur med Kalle Moene i Frognerparken, Norges fremste ekspert på økonomisk ulikhet, og vi har vært i Sør-Afrika – landet med de største økonomiske skillene i verden.

Vi har snakket med:

Gabriel Zucman, førsteamanuensis i økonomi ved UC Berkeley og forfatter av boka The Hidden Wealth of Nations

Keamogetswe Seipato, development activist, Alternative Information and Development Center in Cape Town, South Africa

Kalle Moene, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo og ekspert på ulikhet


Denne podkasten ble først publisert på TaxCasts nettside, 27. november 2017. TaxCast er gitt ut med støtte fra Norad.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.