Miljø

Våre naboer i Danmark har redusert matavfallet med åtte prosent

GoodFoodStuffedInGarbageCan.jpg.653x0_q80_crop-smart

Illustrasjonsfoto: Flickr / U.S. Department of Agriculture

I Danmark kaster hver person 47 kilo mat per år.  I Norge er tallet 42 kilo, det vil si at vi kaster hver 8. handlepose, i følge matsvinn.no.

Danske husholdninger har nå redusert mengden matavfall med åtte prosent siden 2011. Nedgangen i matavfall har vært på 14 000 tonn fra 2011 til 2017, i følge nye tall publisert av det danske miljødepartementet. Det er dansk TV2 som meldte dette.

Dansker som bor i leiligheter har redusert matavfallet sitt med hele 24 prosent per person i samme periode – adskillig mer enn de som bor i eneboliger. Til sammen kastet danske husholdninger 261 000 tonn matavfall i 2011/2012, og dette har sunket til 247 000 tonn i 2017.

I følge rapporten har 85 prosent av danskene blitt mer oppmerksomme i løpet av det siste året på at matsvinn er et problem.

Motivasjonen for å redusere matsvinn er knyttet til hvor mye penger husholdningen kan spare: 66 prosent av danskene i undersøkelsen mener at muligheten for å spare penger vil får dem til å redusere matsvinnet sitt. I tillegg er 54 prosent av danskene enige i at matsvinn er et miljøproblem.

Selina Juul som er grunnleggeren av Stop Spild Af Mat, en ikke-statlig organisasjon som har kjempet mot matsvinn i ti år, ønsker den positive utviklingen velkommen:

– De siste ti årene har vi jobbet for å få folk til å redusere matsvinnet sitt, og dette viser at vi er på rett spor, særlig i en tid der vi opplever økonomisk framgang. Vi har fortsatt mye arbeid igjen, spesielt med fokus på enebolighusholdningene, men alt i alt viser de nye tallene at vi er på vei i riktig retning.

Globalt kastes en tredjedel av all mat. Globalt matsvinn utgjør 1,3 milliarder tonn hvert år, tilstrekkelig for å brødfø tre milliarder mennesker, i følge en rapport fraFNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), ”Global Food Losses and Food Waste”.

Les også denne saken hos UNRIC.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.