Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

​- Hat mot journalister har blitt en daglig trend i vestlige demokratier

— Hat mot journalister har blitt en daglig trend i vestlige demokratier, sa Antoine Bernard når han besøkte Oslo denne uka for å lansere årets pressefrihetsindeks. Han er direktør for Reportere uten grenser (RSF).

Bernard holdt fram to viktige datoer, hvor europeisk pressefrihet ble spesielt krenket det siste året; 20. oktober 2017 og 21. februar 2018:

20. oktober 2017

Tsjekkias president Milos Zeman stilte på en pressekonferanse med en etterligning av et maskingevær. På geværet var det skrevet «for journalister», og Zeman gjorde et nummer ut av skriften innrisset på geværet. Zeman sies å være en beundrer av Donald Trump.

Klimaet for pressen i Tsjekkia er en av grunnene til at landet faller 11 plasser på årets pressefrihetsindeks, og landet ligger nå på 34. plass.

21. februar 2018

Den slovakiske journalisten Ján Kuciak og hans forlovede Martina Kušnírová ble funnet drept i sitt hjem. Kuciak jobbet med en sak om skattesvindel, hvor mistenkte blant annet var forretningsmenn koblet til Slovakias sosialdemokratiske regjeringsparti. Kuciak jobbet for nyhetsnettstedet Aktuality.sknår han ble drept. Han ble 27 år gammel.

RSF vurderer også regionale endringer, og det er i Europa vi ser den største regionale indeks-nedgangen.

Journalister angripes, fengsles og drepes

– I USA har vi en president som avskriver kritikk som ‘fake news’, sa Bernard. – I USA har vi også sett en økning i antallet fysiske angrep på journalister.

Donald Trump har uttalt at reportere er «fiender av folket» – USA rykker ned to plasser på listen, til 45. plass.

På Filippinene ha Rodrigo Duterte vært president i snart to år, og har gjort seg bemerket ved sine trusler mot journalister.

“Just because you’re a journalist you are not exempted from assassination, if you’re a son of a bitch.” – Rodrigo Duterte

Fire journalister ble drept i Filippinene i 2017. Landet er ned seks plasser på indeksen, og ligger nå på 133. plass.

Tyrkia opplever stadige innskrenkninger på ytringsfriheten og pressefriheten under president Recep Tayyip Erdoğan.

– I Tyrkia ble et kupp avverget i 2016, men landet har opplevd et suksessfullt kupp mot rettssikkerheten, sa Bernard.

Noen timer etterpå, samme dag som RSF lanserte sin pressefrihetsindeks, fikk flere journalister i den tyrkiske avisa Cumhuriyet en dom på mellom 2,5 og 7,5 år i fengsel for å ha «spredt terrorpropaganda», melder NRK.

I Egypt er 500 nettsteder blokkert. Masserettssaker mot både aktivister, demonstranter og journalister har sendt mennesker i fengsel bare for å ytre seg. Fotojournalisten Shawkan som sitter fengslet for femte året, ble nylig tildelt UNESCOs pressefrihetspris for 2018.

I Russland er det dessverre ingen endring, landet ligger fortsatt på 148. plass på RSFs rangering. Kina på 176. plass er fortsatt blant de fem nederst på listen.

Norge på topp for andre året på rad. Foto: Terje Karlsen

Norge på topp, Nord-Korea på bunn

Helt på bunn finner vi Nord-Korea. På årets pressefrihetsindeks havner Norge og Nord-Korea i hver sin ende. Norge ligger øverst på listen for andre år på rad. Sverige ligger på andreplass, Nederland på tredje.

Det var Reportere uten grenser, Norsk presseforbund og Fritt Ord som inviterte til lansering av årets pressefrihetsindeks onsdag 25. april.

RSF publiserer årlig sin vurdering og rangering over situasjonen for pressen og ytringsfriheten i verdens land.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT