podkast

City of London: Hvordan ble denne lille byen midt i London sentrum for et globalt nett av skatteparadiser?

The_City_London

The City of London, United Kingdom. Foto: Wikimedia / kloniwotski / CC BY-SA 2.0

TaxCast 2/2018: I denne episoden besøker TaxCast The City of London og får vite hvordan denne lille byen midt i London ble sentrum for et globalt «edderkoppnett» av skatteparadiser, som strekker seg fra Cayman Islands til Jersey.

Vi har vært i City of London – finanssenteret i Storbritannia – med sine ikoniske skyskrapere, dresskledde finansfolk og middelalderske historie. Gjennom århundrene har City gitt lån til Storbriannias herskere, i bytte mot privilegier og makt. Noen av de mest berykta skatteparadisene, som Cayman Islands, British Virgin Islands og Jersey, for å nevne noen, er alle uløselig knyttet opp til finanssenteret. Vil man forstå hvordan dagens globale kapitalisme fungerer, er The City er lurt sted å starte.

I tillegg får vi høre at John Christensen, en av grunnleggerne av Tax Justice Network, mener at ansatte som jobber i de store internasjonale revisorfirmaene i Oslo bør bli varslere, og lekke informasjon om skatteplanleggingen som foregår i vår egen hovedstad.

Vi har snakket med:

    • John Christensen, økonom og en av grunnleggerne av Tax Justice Network
    • Kristine Sævold, stipendiat og historiker ved Universitetet i Bergen
    • Robert Palmer, daglig leder av Tax Justice UK.

Hanne Kjærland Olsen og Signy Grape har laget episoden. TaxCast er gitt ut av Tax Justice Network, med støtte fra Norad.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.