Miljø

Nytt håp for bevaringsverdig korallrev i Belize

Verdens nest største korallrev, Belize Barrier Reef, har blitt fjernet fra UNESCOs liste over akutt truede områder etter massiv innsats fra lokalbefolkningen.

uge28_artikel_Belize_Foto_Antonio_Busiello-1200x720

Foto: Antonio Busiello, WWF

I over ti år har korallrevet, Belize Barrier Reef, vært truet på grunn av konstruksjonsarbeid langs den karibiske kyst og oljeboringer i nærområdene. Da den beliziske regjeringen i oktober 2016 tillot seismiske oljeundersøkelser kun 10 kilometer fra det langstrakte korallrevet, fikk det befolkningen i Belize ut i gatene i protest.

Korallrevet er Belizes stolte bidrag til UNESCOs liste over bevaringsverdige steder og er levebrød for over halvparten av landets befolkning. Vibrasjonene fra de seismiske undersøkelsene har gått hardt utover det skjøre korallrevet og dets mangfoldige dyreliv.

Massivt press, blant annet fra demonstrasjoner og underskriftsinnsamlinger, har nå satt en stopper for noen av de truslene korallrevet står overfor. Regjeringen i Belize har suspendert de seismiske forsøkene og oljeboringene omkring korallrevet. Nå, 19 måneder senere, er korallrevet ikke lenger akutt truet og er derfor blitt fjernet fra UNESCOs liste over områder som er i kritisk fare for ødeleggelse.

– Vi har vært vitne til et fantastisk skifte. Belizerne har forsvart deres natur og vist omverdenen at det faktisk er mulig å rette opp i menneskeskapte ødeleggelser, sier Marco Lambertini, generalsekretær i Verdens Naturfond (WWF International) om utviklingen.

Korallrevene er kjente for deres store biodiversitet, og er hjemsted for noen av verdens mest fascinerende planter og dyr.

WWF har ledet en internasjonal kampanje nettopp for å stoppe ødeleggelsene av korallrevet i Belize. Fremtiden for Belize Barrier Reef og resten av verdens korallrev er imidlertid stadig usikker på lengre sikt, der særlig global oppvarming utgjør en alvorlig trussel.


Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, 20. juli. Teksten er oversatt til norsk av Julie Janssen.

VBN-logo

Kategorier:Miljø, Nyheter

Tagged as: , ,

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.