Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Tror på tusenvis av norske skoleelever i klimastreik 22. mars

klimaaksjon_18_070219-696x460
22. mars blir det landsomfattende skolestreik. Dette bildet er fra en tidligere klimaaksjon utenfor Stortinget.

Ungdommers aktivisme for klima fortsetter. Nå planlegger Natur og Ungdom en storstilt og landsomfattende skolestreik i mars måned.

Nok en gang er Greta Thunbergs navn nevnt. Hennes vedvarende klimaprotest har inspirert NU til engasjementet. “Streiken gjøres i solidaritet med Greta Thunberg”, skriver miljøorganisasjonen i sin pressemelding, og protestene gjelder “politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken”.

Når de norske skoleungdommene griper til streikevåpenet 22. mars skjer det ved at samlingene gjøres utenfor de lokale rådhusene rundt om i landet. I Oslo vil de streikende ungdommene holde til utenfor Stortinget, på Eidsvolls plass.  Streiken er annonsert for hele fredagen, fra klokka 0900 til 1500.

Gaute Eiterjord, leder i NU, mener det er de unge som må ta regningen for det han mener er politikernes tiltaksløshet.

– I stedet for å kutte i utslipp deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt, derfor vil vi mobilisere unge til å droppe skolen for å protestere og få politikerne til å ta ansvar, sier Eiterjord.

På de to første dagene etter annonseringen av streikeplanene fikk aksjonen 1.000 påmeldinger av skoleelever. Men NU har tro på at det vil bli flere tusen elever som melder seg på etter hvert.

“Ødelegger fremtidige generasjoners livsgrunnlag”

To av ungdommene som skal delta i streiken er Even Jacobsen (13) og Tina Razafimandimby Våje (15).

– Jeg streiker for å vise at jeg bryr meg om fremtiden vår. Vi er nødt til å gjøre noe, og vi er nødt til å gjøre det nå, sier Even Jacobsen.

Tina Våje spør når politikerne skal ta framtiden til de unge på alvor.

– Den norske oljepolitikken ødelegger fremtidige generasjoners livsgrunnlag, sier hun.

Equinor trykker ekstra på gasspedalen

Klimaaktivister i Norge kan ha fått ny næring til sine protester de siste dagene. Onsdag ble det kjent at investeringsbudsjettet til Equinor i år skal økes fra 10 til 11 milliarder dollar sammenliknet med 2018, og over halvparten av dette kommer på norsk sokkel. Letebudsjettet økes fra 1,5 milliarder i 2018 til 1,7 i 2019.

Opplysningene kommenteres av Bellonas leder Fredric Hauge. Han mener det er avstand mellom det Equinor forteller i sine annonser og det som er realitetene.

– Det illustrerer de enorme problemene vi står overfor. FNs klimapanel har sagt at investeringene må flyttes fra fossil energi til ren energi. Vi ser nå at Equinor øker oljeinvesteringene i 2019 med mer enn de brukte på fornybar i fjor, sier Hauge til Aftenposten.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT