Nyheter

Dødsstraff i 2018: Disse landene henrettet flest

death_penalty_and_execution_report_web_version-4

Kilde: Amnesty International

Antall henrettelser i verden ble kraftig redusert i 2018. Samtidig kom Vietnam på listen over de fem landene som henretter flest.

Henrettelser i verden falt med nesten en tredel i fjor i forhold til i 2017. Det viser Amnestys dødsstraffrapport for 2018.

Fem «verstingland»

Rapporten omhandler registrerte henrettelser verden over, men tar ikke med henrettelser i Kina. I dette landet betraktes opplysninger om dødsstraff som en statshemmelighet. Derfor vet man ikke hvor mange som ble henrettet i Kina, men antallet var trolig mange tusen.

Helt uventet offentliggjorde myndighetene i Vietnam tall om bruken av dødsstraff i landet. Det viste seg å være minst 85 henrettelser.

Landene som henrettet flest i 2018:

 1. Kina (flere tusen)
 2. Iran (minst 253)
 3. Saudi Arabia (minst 149)
 4. Vietnam (minst 85)
 5. Irak (minst 52)

I FNs generalforsamling i desember stemte 121 land for å anbefale et verdensomspennende moratorium på henrettelser. Aldri tidligere har tallet vært så stort. Bare 35 land stemte i mot.

— Sakte men sikkert bygger det seg opp en verdensomspennende enighet om å avslutte bruken av dødsstraff. Amnesty har arbeidet for dette i mer enn 40 år. Men fremdeles sitter det 19.000 mennesker i dødscelle i verden, så kampen er langt fra over, sier Kumi Naidoo, generalsekretær i Amnesty International.

Økning i enkelte land

Amnesty har dokumentert flere henrettelser i Hviterussland, Japan, Singapore, Sør-Sudan og USA.

Thailand gjennomførte den første henrettelsen siden 2009. President Maithripala Sirisena i Sri Lanka erklærte at henrettelser ville bli gjenopptatt etter en pause på mer enn 40 år.

I Irak ble tallet fire ganger større fra minst 65 i 2017 til minst 271 i 2018.

I Egypt steg antall dødsdommer mer enn 75% fra minst 402 i 2017 til minst 717 i 2018. Denne stigningen skyldes en forferdelig praksis med urettferdige rettssaker som ofte er basert på «tilståelser» etter tortur og feilaktig etterforskning av politiet. I en og samme rettssak kan deretter mange bli dømt til døden.

Disse landene reduserte bruk av dødsstraff

I november 2017 endret Iran straffeloven når det gjaldt narkotikaforbrytelser. Dette har ført til 50% færre henrettelser.

I Pakistan og Somalia ble det også en klar reduksjon av henrettelser. Dette førte til at antall henrettelser verden over, uten Kina, falt fra minst 993 i 2017 til minst 690 i 2018.

Det var klart færre henrettelser i Iran, men likevel sto landet for en tredel av de registrerte henrettelsene i verden.

Oppsummering av dødsstraff-rapporten:

 • Registrerte henrettelser: minst 660 (i tillegg til flere tusen i Kina)
 • Registrerte dødsdommer: minst 2531 (uten Kina, Iran, Nord-Korea og Afghanistan)
 • Land som henrettet flest: Kina (flere tusen), Iran (minst 253), Saudi Arabia (149), Vietnam (minst 85), Irak (minst 125)
 • Henrettelser av mindreårige lovbrytere: minst 7 (Iran). Mindreårige lovbrytere på dødsselle i Iran, Pakistan, Saudi Arabia og Sør-Sudan
 • Uskyldig dømte løslatt: 8 (i Egypt, Kuwait, Malawi og USA)
 • Land som har avskaffet dødsstraff for alle forbrytelser: 106
 • Land som har avskaffet dødsstraff bare i fredstid: 7
 • Land som ikke har henrettet på minst ti år: 28
 • Land som fortsatt bruker dødsstraff: 56
 • Land som henrettet noen i 2018: 22

Rapporten er tilgjengelig på denne lenken.

Kategorier:Nyheter

Tagged as: ,

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.