Reportasje

Møt læreren som åpnet hjemmet for 700 elever i en av Jemens dødeligste byer

orphans

GIR UT KLÆR: Adel Al-Shoraihy deler ut klær til foreldreløse barn ved skolen. Deres foreldre er enten drept eller forsvunnet. Foto: Privat

I verdens konfliktsoner er barn i økende grad ofre for krig. I en av de aller hardest rammede byene i den brutale Jemen-konflikten, har en lærer bestemt seg for å redde så mange barn som mulig. Her forklarer han til Transit magasin hvordan. 

— Da krigen startet ble huset mitt omringet av intense kamper, og mine barn var i fare. Jeg bestemte meg for å gjøre noe for å beskytte dem fra landminer og skuddvekslinger. Jeg forvandlet huset mitt til en skole og en sikker sone for barna i Taiz.

Adel Al-Shoraihy (42) er engelsklærer og syvbarnsfar. Tre av barna studerer på skolen han selv har grunnlagt – Al-Nahda Al Assasiya grunnskole – der 700 elever søker tilflukt i en svært vanskelig hverdag. Denne uken tok han seg tid til å snakke med Transit på telefon fra den krigsherjede byen.

Den tilsynelatende endeløse krigen i Jemen, startet da en regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia i mars 2015 gikk til angrep på den lokale Houthi-militsen. I månedene før angrepet hadde Houthiene tatt kontroll over Jemens hovedstad.

Adel

LÆRER: Adel Al-Shoraihy (42) bestemte seg for å lage en skole i krigsherjede Taiz for å beskytte barna i byen. Foto: Privat

Saudi-Arabia har utført tusenvis av flyangrep i Jemen, og har fått massiv internasjonal kritikk. Også de andre partene i den komplekse konflikten anklages for krigsforbrytelser. Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at mer en 60,000 mennesker er drept i krigen siden 2016.

Den dødelige konflikten er nå så ille at FN beskriver situasjonen som den verste humanitære krisen i vår tid. Rundt 15 millioner mennesker trenger nødhjelp, ifølge FN, og mange av dem trues av sult. Over tre millioner mennesker er drevet på flukt.

Krigen frarøver barna skolegang

Ifølge UNICEF er mer enn 2500 skoler skadet eller ødelagt, og som et resultat er to millioner barn i Jemen uten skolegang. I tillegg, har mer enn 135,000 jemenittiske lærere ikke mottatt lønn på mer enn to år.

Al- Shoraihys hjemmelagde skole i Taiz består for tiden av 13 klasserom.

— Jeg startet dette av kjærlighet til menneskeheten og landet mitt. I slutten av 2015/tidlig 2016 under beleiringen av byen, begynte jeg å lete etter unge frivillige lærere som kunne være med å beskytte barna. Vi startet med 10 lærere, nå er vi 49 – 23 frivillige og 26 lærere fra utdanningsdepartementet, sier Al-Shoraihy til Transit.

Al-Shoraihy forklarer at skolene i hans område enten ble ødelagt eller brukt til militære formål, som lagring av våpen. Initiativet han startet, var svært vanskelig fra starten av:

— Da vi først startet, var ikke Houthiene veldig opptatt av å åpne skolen. De hevdet at vi underviste “terrorgruppen Den islamske statens læreplan». Jeg forklarte for Houthi-ledelsen at barna i Taiz må beskyttes mot angrepene, landminer og krigen generelt. Alt jeg vil, er å utdanne dem. Jeg tilbød dem å lese læreplanen. Jeg inviterte dem til og med å komme for å se hva vi lærer barna. Til slutt klarte jeg å overbevise dem, sier Al-Shoraihy.

Al-Shoraihy klarte også å få tillatelser fra utdanningsdepartementet i Jemen for å starte skolen. Først var det rundt 150 studenter som sto i kø hver morgen foran huset hans. Ifølge Al-Shoraihy økte antallet ukentlig til de var rundt 700 studenter, mer enn 420 gutter og 280 jenter.

school line

I KØ FOR Å STARTE DAGEN: Skoleelever stiller seg opp utenfor Al-Shoraihy sitt hjem. Foto: Privat

— De kommer hver dag. Situasjonen er litt sikrere nå, siden den legitime regjeringen tok over området, legger han til.

Barna rammes hardest

Al-Shoraihy forteller at da konflikten i Taiz endret seg, kunne han fortsette arbeidet med større ro. 

— Jeg venter på at at Jemen snart skal komme seg på bena, slik at myndighetene kan ta ansvar for all utdanning. Vi trenger virkelig utdanning og skoler i dette landet, sier han.

Al-Shoraihy forklarer at i løpet av beleiringen samlet han og andre familier penger til å drive skolen, og da regjeringen tok kontroll, ga utdanningsdepartementet dem bøker:

— Det er fortsatt en stor mangel på ressurser. Studentene må dele bøker. I en klasse på 82 studenter må de dele 22 bøker, klassen med 56 studenter deler 17 bøker, og de som har penger til å kopiere gjør det.

classroom 2

Foto: Privat

classroom 1

Foto: Privat

Barna i Taiz og andre byer i Jemen er fortsatt under angrep av partene i krigen. Den 24. mai ble syv barn mellom 4 og 14 år drept i et angrep i Mawiyah-distriktet i Taiz.

UNICEF ber om at angrepene på sivile må stoppe:

— Ingen steder er trygge for barn i Jemen. Konflikten hjemsøker dem i deres hjem, skoler og lekeplasser. Vi oppfordrer igjen alle krigende parter i Jemen, og de som har innflytelse over dem, til å beskytte barn til enhver tid og unngå å skade dem. Angrep på sivil infrastruktur må stoppe og krav om fred i Jemen må ivaretas, sa UNICEFs direktør Henrietta Fore i en uttalelse 26. mai.

I desember ble partene i den fire år lange krigen samlet til fredsforhandlinger utenfor Stockholm, men krigen har fortsatt med full styrke siden. Det er foreløpig ingen ende på lidelsene til Jemens hardt prøvede sivilbefolkning.

— Skolene skal være fredssoner

I februar lanserte Redd Barna rapporten “Stopp krig mot barn” under sikkerhetskonferansen i München og ba verdens ledere beskytte barn i krig. Rapporten viser at barn i økende grad lider som følge av konflikt verden over. I dag bor nesten en av fem barn i konfliktområder– flere enn på noe annet tidspunkt de siste tjue årene, ifølge rapporten.  

— Det at denne mannen har åpnet hjemmet sitt for hundrevis av elever er helt fantastisk og beundringsverdig. Han gir alle disse barna nytt håp for framtiden, sier leder for politikk og samfunn i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes.

fylknesnes

Partene som angriper skoler må stilles til ansvar, påpeker Gunvor Knag Fylkesnes. Foto: Redd Barna

Hun mener mange ildsjeler som læreren i Taiz for sjeldent løftes frem.

— Folk som ham viser stort mot og utrettelig arbeid for omgivelsene sine i en fortvilet situasjon, og det går ofte under radaren. De fortjener oppmerksomhet, støtte og anerkjennelse for den livsviktige innsatsen de gjør for andre, sier hun.

Knag Fylkesnes sier at partene som angriper skoler i Jemen-krigen må stilles til ansvar for disse forbrytelsene.

— Skolene skal være fredssoner, ikke en slagmark. Det skal være et sted for barn å lære, leke og skape store drømmer om framtiden. Verden har ikke råd til en tapt generasjon barn i Jemen.

Skoler er mål for militære angrep

Transit har også snakket med den jemenittiske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Eshraq Almaqtari, som også er fra Taiz. Hun er talsperson for “Den nasjonale komiteen for etterforskning av menneskerettighetsbrudd i Jemen”.

— Læreren Adel Al-Shoraihy spiller en viktig rolle i Taiz. I landsbyen han er fra, var all utdanning stoppet på grunn av militæroperasjoner og ødeleggelse av skoler, sier hun.

Hun sier videre at det er svært skuffende at partene vet at det å angripe en skole, et bygg som huser barn, er en krigsforbrytelse, men at det likevel er en vanlig praksis i Jemen-krigen.

— Det hindrer lærere og elever fra å gå på skolen og fratar dem utdanning», sier hun.

Almaqtari legger til at hun har møtt mange barn som ikke har vært på skolen på flere år, på grunn av frykten for snikskyttere i deres nabolag. I andre tilfeller har hun sett foreldre som prøver å finne alternative, tryggere skoleruter gjennom trange smug og bakgater, for å få barna på skolen.

— Situasjonen i Jemen var allerede vanskelig før krigen, og folk her var ikke klare for den enorme byrden det er å være internt fordrevet. Alt dette bidrar til at økt analfabetisme og dårligere utdanningsnivå.

Almaqtari forteller Transit om en rekke angrep mot skoler i Taiz det siste året. Det aller siste angrepet, iføgle Almaqtari, skjedde i mars i år, da en jenteskole ble angrepet under eksamen. En jente ble drept og skolebygningen fikk store skader.

— Familier ønsker å beskytte barna sine og deres barndom, men barna jeg møter forteller heller historier om hvordan deres venner ble drept, avslutter hun.

Teacher awards

FEIRING: Her får ekstra gode studenter og lærere utmerkelser under en seremoni utenfor skolen. Foto: Privat

Al-Shoraihy skal fortsette skolevirksomheten helt til barna i Taiz har et annet alternativ:

— Utdanning er alltid viktig, men under krig blir det en nødvendighet. Utdanningen tar barna bort fra krigssituasjoner, historiene om død og katastrofer, beskytter dem og gir dem håp. De er vår fremtid, vi må investere i dem, sier han.

taiz

MELLOM HODEIDAH OG ADEN: Al-Shoraihys skole ligger i byen Taiz, markert med rød pil på kartet. Kart: Google Maps.

DETTE ER JEMEN-KONFLIKTEN

Den væpnede konflikten i Jemen har vart siden 2015. Den er først og fremst en konflikt mellom myndighetene i Jemen og opprørere fra Houthi-bevegelsen.

Houthiene representerer den sjiamuslimske befolkningen nord i Jemen, og støttes av Iran. En Saudi-Arabia-ledet militærkoalisjon har deltatt på myndighetenes side siden 2015, da konflikten eskalerte til en brutal borgerkrig.

Krigen anses å være en del av den pågående konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran.

FN har kalt konflikten i Jemen verdens største humanitære krise.

Kilder: FN-sambandet / Wikipedia

Kategorier:Reportasje

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.