Nyheter

Massiv vaksinasjon mot meslinger i «en av verdens verste humanitære kriser»

Helsearbeidere i Kongo planlegger å vaksinere 67 00 barn mot meslinger i Ituri, nordøst i Kongo, et område allerede herjet av væpnet konflikt og utbrudd av ebola.

transitbilde.jpg

Doktor Elvis Badianga Kumbu holder en liten jente i armene etter at hun var inne for behandling på barnesykehuset i Mbuji-Mayi i Kongo. Foto: UNICEF / Vincent Tremeau

«Vi har et lite vindu for å forhindre et mulig massivt tap av liv», uttaler Edouard Beigbeder, representant for UNICEF DRC, i en pressemelding.

Det er registrert nesten 2000 dødsfall fra meslinger så langt i 2019, hvorav to tredjedeler av disse er barn under 5 år. Til nå har det vært opptil 115 000 tilfeller av mulig smitte av meslinger, sammenlignbart med 65 000 i hele 2018.

Ituri, provinsen hvor kampanjen skal gjennomføres, har også sett et massivt utbrudd av Ebola det siste året, med 50 dødsfall og over 5 400 smittede.

Democratic_Republic_of_the_Congo_(26_provinces)_-_Ituri.svg.png

Ituri-provinsen i Kongo. Grafikk: Wikipedia

«Den kombinerte trusselen fra Ebola og meslinger for tusenvis av familier som lever i overbefolkede og uhygieniske flyktningleirer er uten sidestykke», fortsatte Beigbeder.

Den kombinerte smittefaren skaper kompleksiteter for helsearbeiderne, som må gjennomgå strenge sikkerhetstiltak for å beskytte egen helse. I tillegg er noen av de første symptomene på Ebola tilsvarende de for meslinger og malaria, som bidrar til å øke vanskelighetsgraden for kampanjen, melder pressemeldingen.

Vaksinasjonen er planlagt å gjennomføres i fire leirer for internt fordrevne. Det er antatt at opptil 400 000 personer er internt fordrevne i Ituri-provinsen, fordelt på 35 leirer – grunnet voldelige konflikter mellom væpnede grupper i området. Konflikten har skadet eller ødelagt halvparten av all helse og -utdanningsinstitusjoner i området.

«Situasjonen i den nordøstlige delen av Kongo er nå en av de verste humanitære krisene i verden. Barna er veldig utsatt, både på grunn av ebola- og meslingutbruddene, men også på grunn av veldig dårlige levekår. Vi er nødt å gjøre alt vi kan for å beskytte dem», sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Kategorier:Nyheter

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.