Nyheter

Voldsrapport lister Filippinene på fjerdeplass over verdens farligste land

Filippinenes krig mot narkotika, lansert av president Rodrigo Duterte, har ført til ny voldstopp mot sivile i det populære ferielandet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Politimann i Puerto Princesa, Filippinene. Foto: Morten Risberg

The Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) har nå utgitt en ny rapport som rangerer verdens farligste land, basert på antall voldelige handlinger fra myndighetene mot sivilbefolkning.

ACLED er et uavhengig prosjekt som overvåker politisk motivert vold i utviklingsland.

Med 345 registrerte voldshandlinger mot sivile i første halvdel av 2019, havner Filippinene på fjerdeplass, rett bak konfliktfylte Jemen med 500 handlinger. De farligste landene, India og Syria, har henholdsvis 1385 og 1160 registrerte tilfeller.

ACLED fulgte opp rapporten med en pressemelding, som videre knytter voldshandlingene til Filippinenes krig mot narkotika. Meldingen hevder at 75 prosent av samtlige 345 tilfeller var knyttet til vold mot narkomane eller narkotikamistenkte. De målrettede angrepene har resultert i 490 sivile dødsfall siden starten av 2019.

Rapportens konklusjon kommer tre år etter at president Rodrigo Duterte kom til makten og sverget en kamp mot landets narkotikaproblem. Det voldsomme antallet utenomrettslige henrettelser og voldshandlinger førte til enorm internasjonal kritikk, og i 2018 erklærte presidenten at Filippinene skulle trekke seg fra den internasjonale straffedomstolen (ICC), da organet ville gjennomføre en granskning av landets kampanje mot narkotikakriminalitet.

Duterte har allikevel uttalt at kampanjen skal fortsette til neste presidentvalg.

Michelle Bachelet i FNs menneskerettighetsråd adresserte situasjonen i Filippinene under en tale 24. juni, og uttalte at rådet følger nøye med på tilstanden i landet.

«Selv det offisielle antallet på 5425 dødsfall (Red. kom. antall siden 2016) burde være en alvorlig bekymring for ethvert land».

Avslutningsvis anmoder hun myndighetene i Filippinene om å stille med inngående og transparent informasjon rundt de mange dødsfallene. Dette ville hjulpet med å stilne falske anklager og bidra til å øke tilliten til autoritetene, sier hun.

Kategorier:Nyheter

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.