Nyheter

Kutt i finansieringen for kampen mot HIV/AIDS – FN-organ bekymret

En ny rapport fra UNAIDS viser at kampen mot HIV/AIDS går saktere, og FN-organet ber om økt finansiering og politisk vilje for å bedre situasjonen.

image1170x530cropped

AIDS-senter i Osh, Kyrgyzstan. Foto: FN

– Dette starter med å investere tilstrekkelig og smart, og se på hva som gjør noen land suksessfulle. Utryddelse av AIDS er mulig hvis vi fokuserer på mennesker og ikke sykdom, og ved å ta en menneskerettighets-fokusert tilnærming til å nå menneskene som er mest utsatt for HIV, uttaler direktør for UNAIDS, Gunilla Carlsson, i en pressemelding.

Hun presiserer at en økt politisk vilje må til, for å endelig kunne utrydde sykdommen.

Rapporten, som ytrer sterk bekymring for situasjonen, forklarer at graden av suksess for bekjempelse av sykdommen variere fra region til region, og at noen områder har sett en økning av smittede siden 2010.

Tallene viser at det globalt har vært en nedgang på 16 prosent nye smittede fra 2010 til 2018, som hovedsakelig er drevet av en reduksjon i Sør- og Vest-Afrika. I Øst-Europa og Sentralasia, derimot, har det vært en økning på 5 prosent, og i midtøsten og Nord-Afrika har antall nye smittede økt med 9 prosent.

En gjennomgående mangel på ressurser blir ansett som drivende faktor til den stagnerende progresjonen, og rapporten peker på at finansieringen har sunket med én milliard dollar per år – som forklares med dalende donasjoner og at internasjonal bistand ikke tar høyde for inflasjon.

UNAIDS estimerer i rapporten at det i 2020 trengs i overkant av 26 milliarder dollar for å opprettholde bekjempelsen av AIDS, mens finansieringen i 2018 var 7,2 milliarder lavere enn dette beløpet.

 

 

 

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.