Nyheter

“Ingen land er frie uten frie kvinner”. Demonstrasjoner i flere byer mot kjønnsbasert vold etter drapet på Israa Ghraieb

BEIRUT (TRANSIT) Historien om det brutale drapet på 21 år gamle Israa Ghraieb fra Betlehem, utført av hennes egen familie, gikk viralt. Torsdag markerte Taleaat-demonstranter i flere byer verden over sin motstand mot kjønnsbasert vold. Transit var til stede.

protest-15

En demonstrant holder en plakat med ordene: Hvor er din ære? Jeg har den definitivt ikke. Ære er ikke mellom våre ben.” Foto: Mariam Kirollos

«Hev stemmen din, før flere dør!

Hev stemmen din, for patriarkiet kommer til å drepe deg!

Hvor er dere, alle mine rettigheter? Patriarkiet står mellom deg og meg!»

Torsdag denne uken tok tusenvis til gatene i protest i byer som Beirut, Berlin og i en rekke palestinske byer og landsbyer.

Demonstrasjonsbevegelsen, som har fått navnet Taleaat (Som kan oversettes som “Vi reiser oss”, bøyd i den feminine formen av verbet), tar et oppgjør med vold mot kvinner i etterkant av det tragiske drapet på den 21 år gamle palestinske kvinnen Israa Ghraieb i Betlehem. 

Demonstrasjonene er arrangert av den palestinske kvinnebevegelsen “Fritt land – Frie kvinner” – og slagordene over ble skreket ut sentralt i Beirut torsdag kveld.

protest-18

En Taleaat-demonstrant i sentrum av Beirut torsdag kveld. Foto: Mariam Kirollos

protest-12.jpg

Demonstranter holder plakater med ordene “Palestinske kvinner for et fritt og trygt samfunn” og “Ingen retur (til hjemlandet) uten frie kvinner”. Foto: Mariam Kirollos

I en årrekke har FN forsøkt å jobbe aktivt mot kriminalitet mot kvinner, utført under påskudd av “kulturell praksis og tradisjon” – inkludert såkalte æresdrap. I en muntlig uttalelse, under den 57. sesjonen for FNs menneskerettighetskommisjon, definerte Human Rights Watch æresdrap som “voldshandlinger, vanligvis drap, utført av mannlige familiemedlemmer mot kvinnelige familiemedlemmer som beskyldes for å ha skadet familiens ære.”

Såkalte æresdrap forblir underrapportert og underdokumentert verden over. Den siste statistikken fra FNs befolkningsfond (UNFPA), som ble publisert helt tilbake i år 2000, anslo at omlag 5000 kvinner hvert år blir drept av sine familiemedlemmer i såkalte æresdrap. 

I august i år gikk Israa Ghraieb, som til daglig jobbet som sminkør, ut på middag med sin forlovede og hans søster. Hun postet, som mange unge mennesker gjør, en video av kvelden i sosiale medier. Flere venner av Ghraieb har siden hevdet at videoen satte sinnene i kok hos søskenbarn og en onkel av Ghraieb. De skal så ha oppfordret den unge kvinnens far og brødre til å ta grep – de mente nemlig at Ghraieb hadde ødelagt familiens ære ved vise seg i offentligheten med en mann før de to var offisielt gift.

Lekkede Whatsapp-samtaler mellom Ghraieb og hennes kusine, som i etterkant har blitt spredd i sosiale medier, viser tydelig at 21-åringen var frustrert over hennes familiemedlemmers reaksjon, og hun gjorde det klart at hennes mor hadde gitt tillatelse til å gå ut med forloveden.

Etter dette fulgte en rekke svært dramatiske hendelser: 

En talsmann for de palestinske helsemyndighetene, Osama al-Naggar, har uttalt til Eerem news at Ghraieb ble innlagt på Beit Jala-sykehuset i Betlehem den 10. august, med brudd i ryggraden og tydelige tegn på et fysisk angrep.

Hva hadde skjedd?

En venn av kvinnen hevder at hennes brødre og svigerbror, etter å ha sett videoen av middagen i sosiale medier, skal ha begynt å banke henne og torturere henne. Andre har hevdet at hun falt fra familiehusets andre etasje, idet hun forsøkte å rømme fra det brutale angrepet.

Mens hun lå innlagt på sykehuset, la den håpefulle sminkøren ut en post på sin Instagram-story der hun kansellerte alle avtaler hun hadde med kunder i august og september, fordi hennes helse gjorde det umulig å jobbe i påvente av en operasjon i ryggraden.

Herfra blir historien enda mørkere:

I en grusom viral video fra sykehuset, filmet av en sykepleier, kan man høre Ghraieb skrike intenst, samtidig som man kan høre at hun blir fysisk angrepet. Hennes familie hevdet at lyden kom fra eksorsisme, som ble utført på henne fordi de hevdet at hun var besatt av demoner.

Kort tid etter at Ghraieb ble utskrevet fra sykehuset og reiste tilbake til familien hjem, skal hun angivelig ha blitt påført en alvorlig hodeskade av sin bror. Hun havnet i koma og hennes hjerte sluttet å slå.

Familien benekter til i dag fortsatt dødsårsaken.

Ghraiebs død utløste sterke reaksjoner verden over. En hashtag på arabisk som kan oversettes til #vieralleIsraa spredte seg raskt på nettet, mens folk i sosiale medier uttrykte solidaritet og postet innlegg med krav om rettferdighet.

israa illustration

Portrett av den drepte palestinske kvinnen Israa Ghraien av illustratøren @reemkelattar fra Instagram

Transit var til stede under demonstrasjonen i Libanons hovedstad Beirut torsdag kveld, og snakket med flere av de oppmøtte. Jana Nakhal (36) fortalte at hun deltar for å vise solidaritet med palestinske kvinner, og for å markere motstand mot vold mot kvinner generelt.

— Tiden er inne. Denne saken var så brutal og slik vold kan ikke fortsette å finne sted. En gang sier de det handler om ære, en annen gang sier de at hun var besatt. Men sannheten er at hun ble drept fordi hun er en kvinne, sier hun til Transit.

Libanesiske Nakhal er en av arrangørene som søkte myndighetene om tillatelse for demonstrasjonen i Beirut. Hun fremhever også at mye må gjøres på dette feltet i Libanon, særlig når det kommer til kvinners rettigheter.

protest-11

Jana Nakhal (36) under demonstrasjonen sentralt i Beirut torsdag kveld. Foto: Mariam Kirollos

— Noen politioffiserer var til og med sarkastiske da de hørte hvorfor vi skulle demonstrere, sier hun.

protest-6.jpg

Demonstranter i alle aldre deltok på torsdagens demonstrasjon. Foto: Mariam Kirollos

Nakhals sinne fikk støtte av en palestinsk kvinne Transit snakket med, som ikke ønsket å bli navngitt.

— En sak som Ghraiebs er for grusom til å overse. Samfunnet har ikke flere unnskyldninger, sier hun.

Demonstranten forklarer videre det er på tide å stå opp mot det patriarkalske samfunnet og alt det står for:

— Mens vi snakker sammen nå, er det demonstrasjoner i Ramallah, og bare i dag hørte jeg om en annen sak, som minnet om drapet på Ghraieb. Vi må fortsette kampen og snakke om volden vi utsettes for. Dette må stoppe, sier hun.

Kvinnen forteller til Transit at det ikke alltid er like lett å stå opp med sine syn som en palestinsk kvinne i Libanon.

— Noen ganger er jeg for redd til å heve stemmen min, fordi jeg ikke alltid føler meg velkommen her. Jeg føler at den solidariteten med palestinske kvinner, som jeg ser her i dag, er essensiell, og den kommer stort sett fra andre kvinner som også har opplevd urettferdighet. Vi må støtte hverandre, sier hun.

protest-4

“Ingen land er frie uten frie kvinner”. Foto: Mariam Kirollos

Ifølge en uttalelse fra arrangørene, som ble lest opp under torsdagens demonstrasjon, ble Israa Ghraieb og 28 andre kvinner drept i Palestina den siste tiden. I tillegg har en rekke libanesiske kvinner, syriske kvinner og kvinnelige migrantarbeidere i regionen blitt drept i kaldt blod de siste årene.

Arrangørene sa:

“Patriarkiet ser ingen forskjell på våre kropper eller på våre liv. Vi ønsker å stå opp mot den daglige volden som skjer på alle sider av våre grenser, og bygge en bro av solidaritet.” 

“Vi går nå ut i lys av diskriminering og rasisme i Libanon, og ønsker å bygge et trygt palestinsk samfunn i diasporaen. Vi ønsker å bygge en palestinsk-libanesisk bro mot vold og drap. Vi går ut mot patriarki i Libanon og alle andre steder, og ut mot kolonisering og patriarki i Palestina.”

protest-13

Slagord og taler, mot kjønnsbasert vold og såkalte æresdrap i sentrum av Beirut. Foto: Mariam Kirollos

protest-19

De oppmøtte roper slagord mot vold mot kvinner, spesielt mot såkalte æresdrap. Foto: Mariam Kirollos

Mange plakater holdt av demonstrantene i Beirut gjør det klart hva de oppmøtte mener, også om Israel: Kampen mot kjønnsbasert vold og patriarki i Palestina, kan ikke skilles fra kampen mot Israels okkupasjon.

Sent torsdag kveld delte “Fritt land – frie kvinner” en rekke videoer og bilder fra solidaritetsdemonstrasjoner verden over. En annen Midtøsten-basert feministgruppe delte bilder av demonstrasjonene i Palestina på sine Facebook-sider. Blant demonstrantene var den prominente aktivisten Ahed Tamimi (18) fra landsbyen Nabi Salih på det okkuperte Vestbredden. I desember 2017 ble den da 17 år gamle jenta pågrepet av israelske sikkerhetsstyrker for å ha slått en soldat. Hun ble dømt til åtte måneder i fengsel.

Transit har også snakket med Taleaats medgrunnlegger, feminist og menneskerettighetsaktivist, Soheir Asaad, som befinner seg i Palestina.

Hun sier hun ble overrasket over det store antallet demonstranter som deltok i Palestina og i andre land. Hun er også glad for at demonstrantenes budskap ble fremført så tydelig.

— Demonstrantene i Jerusalem ble angrepet av israelske sikkerhetsstyrker, fordi det palestinske flagget ble heist. Mens denne demonstrasjonen handlet om kjønnsbasert vold, var den vel så mye rettet mot den israelske okkupasjonen, sier hun.

Hun sier også at budskapet deres er rettet mot palestinske styresmakter og palestinske politiske bevegelser, der patriarkalsk praksis er institusjonalisert.

— I Ramallah marsjerte også demonstrantene mot sykehuset der en annen kvinne som ble angrepet nå blir behandlet.

Etter ett minutts stillhet for alle ofrene for kjønnsbasert vold på torget i Beirut, fortsatte demonstrasjonene med høylytte slagord mot såkalte æresdrap, mot seksuell trakassering og til slutt ropte de alle: “Frihet, frihet, frihet med feminisme!”

Kategorier:Nyheter, Reportasje

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.