Analyse

Surt mellom Brasil og Argentina

Fernandez y Bolsonaro

POPULIST vs NY-PERONIST: Til venstre Jair Bolsonaro, Brasils president siden januar 2019. Til høyre Argentinas nyvalgte og påtroppende president, Alberto Fernandez. Foto av Bolsonaro: Wikimedia/Alan Santos/CC BY 2.0. Foto av Fernandez: Wikimedia/Silvana Colombo/CC BY-SA 4.0

ANALYSE: Den som håper på billige pampasbiffer når det blir frihandelsavtale mellom Norge og Mercosur, bør smøre seg med tålmodighet. Brasils president Jair Bolsonaro og Argentinas nyvalgte president Alberto Fernandez har lenge vært i tottene på hverandre. Det setter hele Mercosur i fare.

Av: Roar Nerdal – Salvador, Brasil

Rivaleriet mellom Argentina og Brasil setter sinnene i kok når man diskuterer om Maradona eller Pelé er verdens beste fotballspiller gjennom tidene. Ellers er det et usedvanlig godt forhold mellom to land som er gjensidig avhengig av hverandre. Brasil er Argentinas viktigste handelspartner, mens Argentina er Brasils viktigste eksportmarked for bearbeidede industriprodukter (sekundærnæringen). Det er viktig for et land som hovedsaklig eksporterer råvarer.

Politisk har det også vært harmonisk. I årene med henholdsvis Nestor Kirchner og kona Cristina Fernandez Kirchner som presidenter i Argentina og Lula da Silva og Dilma Rousseff i Brasil, har de sett ganske likt på verden rundt dem og med blide øyne på hverandre. Også under den mer høyreorienterte Mauricio Macri som tapte valget 27. oktober, har relasjonen til Brasil vært særs godt.

75226555_441059639799518_7320740540209692672_n

Roar Nerdal. Kommentator for Transit magasin, fra Salvador, Brasil. Foto: Privat

Like harmonisk blir det neppe når nyperonisten Alberto Fernandez med visepresident Cristina Kirchner Fernandez tar over 10. desember.

Utskjellinger

Brasils president Jair Bolsonaro nektet å gratulere valgvinneren i Argentina. Han sa det var et elendig valg. Brasils utenriksminister Ernesto Araujo fulgte opp med en twittermelding om at «de mørke kreftene vant i Argentina». Tidligere har Bolsonaro sagt at Fernandez og visepresident Kirchner er venstrebanditter hvis økonomiske politikk vil føre til en masseinvasjon til det sørlige Brasil.

Fernandez har på sin side kalt Bolsonaro for rasist, kvinnehater og voldelig. Det er heller ikke populært at han har engasjert seg for at ekspresident Lula da Silva skal settes fri i påvente av en rettskraftig dom. Fernandez gjentok «Lula livre» da han holdt sin takketale.

Senere har også sønnene til presidentene vekslet noen ord på sosiale medier. Sønnen til Fernandez er åpen homofil og kjent dragartist i Argentina. Det fikk sønnen til Bolsonaro til å publisere et bilde av han i full drag, sammenlignet med et bilde av seg sjøl poserende med et automatvåpen. En bevisst provokasjon som spiller på machomytene, men endte opp med mange sympatierkæringer for Fernandez sønn i både Argentina og Brasil.

President Bolsonaro har også brukt Twitter til å spre løgner om at flere utenlandske selskaper flytter virksomheten fra Argentina til Brasil på grunn av «kirchner-effekten». Bedriftene nekter at dette er tilfeller. Dette nørte opp under den økonomiske uroen i landet. Bolsonaro vil heller ikke delta i innsettelsessermonien.

Donald Trump i USA har gratulert Fernandez og tilbudt sin støtte for å hjelpe Argentina med å løse sine økonomiske problemer. En langt mer forsonende og pragmatisk holdning.

Bolsonaro har tidligere sagt at han vil sørge for at Argentina blir ekskludert fra Mercosur om Fernandez ble president, slik Paraguay ble suspendert i en periode i 2012. Men neppe noe Bolsonaro har mulighet til da man bare kan bli suspendert om man bryter med demokrati og menneskeretter.

Mercosur er et frihandelssamarbeid mellom Uruguay, Argentina, Brasil og Paraguay. En prinsippavtale om frihandel ble undertegnet mellom EU og Mercosur i sommer, og Efta-landene, deriblant Norge, undertegnet et utkast i august. Forhandlinger mellom Europa og Mercosur har pågått i 20 år, og at det ble undertegnet en avtale under Bolsonaro regner han som en stor seier.

Reelle forskjeller

Mange analytikere spør seg hvorvidt utskjellingene er beregnet for egen hooligans eller om det kan få større konsekvenser. Bolsonaro har for vane å skjelle og smelle ut personer og land han ikke liker, deriblant Norge. Men blir straks mer pragmatisk når økonomien betyr noe, som forholdet til Kina, som også var et av de verstinglandene før den mektige landbrukssektoren minnet ham om at de var Brasils største handelspartner.

Det er også vanskelig å skjønne hvor Bolsonaro ønsker seg i utenrikspolitikken. Brasils finansminister, Paulo Guedes, er derimot sterkt inspirert av Chicago-skolen (Milton Friedman) og ønsker mest mulig frihandel. Brasil har et av verdens mest lukkede økonomier, og trenger å åpnes opp.

Nyperonistene i Argentina med Fernandez er mer proteksjonistisk enn forgjengeren Macri og har signalisert at de vil ha endringer i den inngåtte avtalen med EU. Og der Bolsonaro ønsker å privatisere statsbedrifter vil sannsynligvis Fernandez deprivatisere. Det gjorde peronistene sist de hadde makta. Derfor følger nok også Equinor med ettersom de har engasjementer både til lands og havs i Argentina.

Større problemer

Fernandez kommer ikke til dekket bord når han tar over som president. Landet er igjen på randen av nasjonal bankerott. Utenlandsgjelden har økt betraktelig, valutaen peso sunket som en stein, det er resesjon, inflasjon og levestandarden har sunket. Etter valget for fjorten dager siden har Macri og hans allianse gjorde likevel et langt bedre valg enn ventet. Det beroliget markedet litt da det betyr at nyperonistene ikke har fritt spillerom. Nyperonistene regnes til venstresiden, men er veldig nasjonalt orientert.

Den nyvalgte presidenten trenger ingen konflikt med Brasil på toppen. Sannsynligvis vinner pragmatismen og man finner måter å samarbeide på som ikke ødelegger for Mercosur.

I motsatt fall vil det få store konsekvenser, ikke bare for Brasil og Argentina, men for hele Sør-Amerika. Et kontinent som er en kruttønne etter store demonstrasjoner og unntakstilstander i Chile og Ecuador, påstander om valgjuks i Bolivia, skogbranner og oljesøl i Brasil og et Venezuela som har feilet i alt. Verken venstre- eller høyreside ser ut til å ha en løsning.

Saken er absolutt ikke biff i Sør-Amerika for tiden.

Denne kommentaren er skrevet av Roar Nerdal. Gjennom høsten vil han rapportere fra sin verdensdel om aktuelle hendelser.

Kategorier:Analyse, Global

Tagged as: ,

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.