Film

Sterk dokumentar om internasjonal rett og muren på Vestbredden. Nå åpner Barcelonas filmfestival om menneskerettigheter

Skjermbilde 2019-11-15 18.36.45

Filmprodusent Stefan Ziegler foran den israelske muren. Han håper filmen kan styrke internasjonal lov og rett. Foto: AdvocayProductions.

Den 15.november åpner verdens eldste uavhengige menneskerett-filmfestival, Barcelona Human Rights Film Festival.  På åpningsdagen vises Broken, en film om palestinernes forsøk på å bruke internasjonal rett til å stanse Israels bygging av en mur på Vestbredden.

Transit magasin har snakket med Stefan Ziegler, initiativtaker og produsent bak Broken, som ble utgitt i 2018. Han har jobbet med å dokumentere muren helt siden 2005, og jobbet selv for FN fram til 2013. Når finanseringen av FNs monitoreringsprosjekt tok slutt, bestemte Ziegler seg for dokumentere murens konsekvenser på egenhånd.

Dokumentarfilmen følger palestinske diplomaters beslutning om å klage Israels
bygging av en mur på Vestbredden, inn for Den internasjonale
menneskerettighetsdomstolen i Haag. Ved siden av filming på Vestbredden, inneholder
filmen en rekke intervjuer med en rekke diplomater, dommere i
Menneskerettsdomstolen og spesialister på Internasjonal rett.

(Se trailer for filmen nederst på denne siden.)

Ønsket å spre kunnskap

EP: Hva var det som fikk deg til å lage denne filmen?

SZ: Jeg jobbet i FN på Vestbredden i åtte år, og  var sjef for noe som het The Barrier Monitoring Unit. Vår jobb var å kvantifisere virkningen av muren, og vi forsynte hele FN-systemet med slik informasjon. På det meste telte vi 25 ansatte. Det vi drev med var imidlertid nokså politisk kontroversielt, og etter press fra Israel ble enheten nedlagt.

Jeg mistet derfor jobben, og på flyet tilbake til Sveits lurte jeg på hva jeg skulle ta meg til. Jeg hadde i hovedsak to valg. Enten kunne jeg se meg om etter en ny jobb, eller jeg kunne gjøre bruk av alt hvor alt jeg hadde lært i de åtte årene jeg var på Vestbredden. Jeg bestemte meg for det siste.

EP: Og så ble det dokumentarfilm?

SZ: Ja, jeg ønsket å gjøre noe som bidro til å spre kunnskap om forholdene der, og som kunne brukes i utdanningssammenheng. Jeg begynte samtidig å undervise i menneskerettigheter, og er nå førsteamanuensis på et Diplomat-skolen her i Genève.

Ingen offentlig finansiering

EP: Hvordan finansierte du filmen?

SZ: Vi søkte om finansiering fra svært mange ulike kilder, men fikk absolutt ingenting. Jeg mistenker at det er fordi filmens undertittel er «En palestinsk reise gjennom internasjonal rett». Ordet «palestinsk» tror jeg fikk mange regjeringer til å skygge banen. Til slutt betalte jeg for filmen selv.

EP: Hvor mye kostet det?

SZ: Til sammen rundt 250 000 euro. Det var vanskelig til tider, og mot slutten fikk jeg hjelp av en venn, uten ham tror jeg ikke vi ville klarte det. Selve realiseringen av filmen ble gitt i oppdrag til en filmskaper, og noe av det som kostet mest var å forhandle frem denne regissør-avtalen. Vi fikk det likevel til på en slik måte at AdvocacyProductions [Ziegler’s firma, red anm.] beholdt rettighetene til filmen. Det er en av hovedgrunnen til at vi behold Genève som base. I henhold til sveitsisk lov er det nemlig mulig å eie slike rettigheter, i EU ville en slik ordning vært langt vanskeligere. Jeg ekstremt fornøyd med sluttproduktet.

Mohammed-Alatar-Torso-2713-e1492798375468

Den palestinske dokumentarfilmskaperen Mohammed Alatar har regi for filmen ‘Broken’. Foto: AdvocayProductions

Rosende mottakelse

EP: Kan du si noe om hvordan filmen er blitt mottatt?

SZ: Filmen er nå vist omtrent 60-70 steder, og jeg må si at selv om folk ofte er skeptiske når de ser tittelen, har vi aldri blitt kritisert for å være partiske. Det er det heller ingen grunn til, vil jeg understreke. Filmen er ikke vist i Israel enda, men den er vist til et overveiende israelsk publikum i Østerrike, der en tidligere israelsk statsprokurator blant annet var til stede. Jeg var veldig nervøs på hva hans reaksjon ville være. Imidlertid gratulerte han oss etterpå, og sa det var en balansert film. Resten av publikum var også enig i at Israels stemme er godt representert i filmen. Det er også vanskelig å kritisere oss for noe annet. Verdens ypperste autoriteter i internasjonal rett medvirker tross alt.

EP: I filmen bruker du mange filmklipp fra møter i FN og i Den internasjonale menneskerettsdomstolen i Haag. Hvordan fikk du tak i dem?

SZ: Vi kjøpte dem, noen fra TV-kanaler rundt om i verden, andre fra FNs egne arkiver.

EP: Hva er dine planer videre med Broken?

SZ: Broken for meg er ikke bare en film, men et prosjekt. Jeg er mindre interessert i å promotere filmen på ulike festivaler, enn jeg er i at den skal brukes på ulike undervisningsinstitusjoner. Derfor er jeg glad for at vi har inngått en avtale med et distribusjonsfirma i Tyskland som vil gjør filmen tilgjengelig for tyske universiteter. Vi jobber også med en versjon tilpasset ungdomsskoleelever, det er veldig spennende! Jeg trodde det var et tema som var for vanskelig for dem, men vi har fått det til. Det er utrolig hvor mye informasjon barn på den alderen absorberer!

Det internasjonale rettssystemet må styrkes

EP: Om man skal man dømme etter filmen, er situasjonen for det internasjonale rettssystemet ikke spesielt positiv.

SZ: Internasjonal rett er det eneste alternativet vi har til kaos. Jeg ønsket både å få frem dette, men samtidig også legge for dagen at vi må forsøke å styrke internasjonal rett slik at den har større gjennomslagskraft. Det betyr ikke at jeg er tilhenger av internasjonale politistyrker og slikt, men internasjonal rett blir ikke brukt i den utstrekning den kunne blitt. I mine øyne er det også et stort problem at mange diplomater, mennesker som jobber med konfliktløsning hver dag, ikke har tilstrekkelig kunnskap om for eksempel Genève-konvensjonene. Det var noe jeg så da jeg jobbet på Vestbredden og denne kunnskapsmangelen var også en av mine hovedmotivasjoner for å lage Broken.

STEFAN ZIEGLER forteller om hvorfor han lagde filmen:

En tilfeldighet at filmen vises i Katalonia?

EP: Filmen skal nå vises på åpningsdagen på festivalen i Barcelona. Nettopp Barcelona er sammen med resten av Katalonia i våre dager åsted for en annen konflikt – mellom katalanere og spanjoler. Det er åpenbart en veldig annerledes situasjon, men samtidig er det mange katalanere som hevder å være ofre for bevisst, strukturell undertrykkelse fra den spanske statens side. Tror du det er en tilfeldighet at nettopp din film ble valgt til å vises på åpningsdagen?

SZ: Jeg håper ikke det! Filmen dreier seg mer om internasjonal rett enn om Palestina, for å si det slik. Jeg har ikke noe spesielt syn på Katalonia-konflikten, men jeg har bodd i Irland i mange år, og det jeg kan si er at jeg ønsker at denne filmen skal gi innblikk i hvordan internasjonal rett kan anvendes i mange ulike situasjoner og konflikter, også i en europeisk kontekst.

EP: Har du planer om å vise filmen i Skandinavia?

SZ: For øyeblikket, nei. Vi er et lite produksjonsselskap og må ta et steg om gangen, men jeg håper at skandinaviske institusjoner vil kunne bruke filmen en dag.

Barcelona Human Rights Film Festival

Filmfestivalen finner sted i Barcelona, Spania 15. – 24. november. Organiseres i år for 15. gang.
Målet med festivalen er å danne en bro mellom filmens verden og forsvaret av
menneskerettighetene.
Festivalen er global og ikke begrenset til enkelte verdensdeler, men alle filmer må handle om menneskerettigheter.

TRAILER for Broken, åpningsfilm under årets Barcelona Human Rights Film Festival:

Broken (2018)

Regissør: Mohammad Alatar
Produsent: Stefan Ziegler / Advocacy Productions
Filmen har vunnet en rekke priser, inkludert prisen som beste film i Spotlight Documentary Film Award.

Kategorier:Film, Kultur

Tagged as: , ,

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.