Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Bangladesh: Klimaendringene går på helsa løs

Bangladesh er av landene i verden som er mest utsatt for klimaendringer. Det har blitt varmere og antallet hetebølger har økt kraftig, også i monsuntiden.

Bangladesh er av landene i verden som er mest utsatt for klimaendringer. Det kommer fram i en ny rapport som Meteorologisk institutt har laget sammen med Bangladesh Meteorological Department.

– Det er vår globale forpliktelse at vi gjør det vi kan for å bremse temperaturøkningen. Vi har bare denne ene kloden, sa ambassadør Espen Rikter-Svendsen da rapporten ble lagt frem. 

I tolv år har Meteorologisk institutt samarbeidet med Bangladesh Department of Meteorology (BMD).

Samarbeidet har nå resultert i en rapport om hvordan klimaet har endret seg i Bangladesh de siste 40 årene. Klimarapporten ble lansert på Bangabandhu Military Museum i Dhaka, tirsdag 27. februar. Norges ambassadør i Bangladesh, Espen Rikter-Svendsen deltok på seremonien.

Dette er den andre klimarapporten som dette samarbeidet leverer, den første kom i 2016.

– Det har blitt varmere i alle sesonger i Bangladesh, det gjelder for hele landet, forklarer Dr. Bazlur Rashid, førsteforfatter av klimarapporten.

Det ble holdt en høytidelig seremoni når klimarapporten ble lansert. Foto: MET

Minst økning i temperatur er det om vinteren. Grunnen til det er trolig luftforurensningen, som er mest problematisk om vinteren. Luftforurensningen hindrer solstrålene i å nå ned til bakken. 

Hetebølger som tar liv

Fra 1980-tallet og frem til i dag har antall hetebølger økt spesielt i monsuntiden. Det er et tegn på at det blir varmere og det fører med seg mange utfordringer for både jordbruk, matproduksjon, helserelaterte problemer og økonomiske utfordringer. 

– Spesielt er det hetebølger i monsuntiden som bekymrer meg, sier Rashid.

Hetebølger som oppstår når luftfuktigheten er høy er farligere for mennesker enn hetebølger i tørt vær. Kroppen reagerer med å kjøle seg ned med svette når det er varmt, men i fuktig klima fordamper ikke svetten like raskt og da er risikoen større for heteslag. 

– Rapporten bidrar til å øke forståelsen for klimaendringer i Bangladesh og kan brukes til å få gjennom endringer. Jeg oppfordrer spesielt regjeringsapparatet og næringslivet til å handle raskt, for vi har ingen tid å miste, sa Dr. Fatima Akter, lederen for Department of Meteorology på Dhaka University. 

Hun fremhever at det må forskes mer med utgangspunkt i de dataene som nå foreligger. 

Syklonen Mocha rammet en Rohingya-flyktningleir hardt i Cox’s Bazar. Bildet er fra mai 2023. Foto: UNICEF/Sultan Mahmud Mukut

Samarbeidet forlenges

Meteorologisk institutt har flere samarbeidsprosjekter som støttes av Norad og Utenriksdepartementet. 

– Det er svært lærerikt og inspirerende å jobbe sammen med BMD, se hvordan vårt bidrag hjelper dem til å bygge bedre tjenester innen værvarsling og klimatjenester. Og så er det faglig spennende å få tilgang til data som knapt har vært brukt i forskning før, for å bidra i prosessen fra at dette bare er værobservasjoner, til nyttig klimainformasjon de kan benytte når beslutninger skal tas, sier Hans Olav Hygen.   

En tredje rapport er allerede påbegynt og den skal handle om hvordan klimaet i Bangladesh endrer seg frem mot 2100.

Klimarapporten fikk god dekning i media i Bangladesh. Her blir prosjektleder Hans Olav Hygen intervjuet. Foto: MET

Denne artikkelen er i stor grad basert på en pressemelding fra Meteorologisk institutt.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT