Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Oxfam: “Den økonomiske ulikheten har kommet ut av kontroll”

rik_fattig_270120_2
Fotocollage: Pixabay / Naturpress

Enorme forskjeller mellom fattig og rik, og mellom menn og kvinner. Det er den korte oppsummeringen av en ny rapport fra Oxfam. Verdens regjeringer må bygge et humant økonomisk system, krever organisasjonen.

Den økonomiske pyramiden i verden der ufattelig rikdom er samlet øverst, toppes av en svært liten gruppe mennesker, hovedsakelig menn.

“Den økonomiske ulikheten har kommet ut av kontroll”.

Det konkluderer organisasjonen Oxfam med i oppsummeringen av sin helt ferske rapport, “Time to care”. Rapporten fra Oxfam ble lansert i forbindelse med World Economic Forum (WEF) som ble avholdt i Davos forrige uke.

Oxfam springer ut av samlingen av en rekke NGO´er, ikke-statlige organisasjoner, i Wales og England på 90-tallet, men er i dag en internasjonal organisasjon som jobber i 90 land. Arbeidet deres er konsentrert rundt levekårene for folk i fattige land.

I den nye rapporten legges det fram en rekke statistikker, tall, bilder og sammenligninger som speiler de enorme forskjellene som eksisterer i verden.

Som et grunnleggende funn: Rikdommen til verdens milliardærer – og det er snakk om bare litt over 2.000 mennesker – utgjør mer enn de samlede eiendelene til over halvparten av verdens befolkning, 4,6 mrd mennesker.

Oxfam henter opp et annet originalt bilde: Hvis du hadde spart 90.000 kroner hver eneste dag siden pyramidene ble bygget (og kunne leve et veldig langt liv), ville du likevel bare ha skaffet deg 1/5 av den gjennomsnittlige formuen til en av verdens fem rikeste milliardærer i dag.

Kvinner er grovt diskriminert

Nesten halvparten av verdens befolkning forsøker i dag å overleve på mindre enn 50 kroner dagen, viser tall fra Verdensbanken. At kvinner rammes hardest av ulikhetene belyses blant annet av at samlet pengeverdi av ubetalt omsorgsarbeid i verden (utført av kvinner over 15 år) er tre ganger så høy som verdien av verdens tech-industri.

Ikke overraskende eier da også menn 50 % mer enn kvinner, på samlet verdensbasis. De rikeste 22 mennene i verden eier mer tilsammen enn det alle kvinner i hele Afrika eier. Men kvinner er i praksis som regel forhindret fra å kunne endre de grunnleggende urettferdige forholdene, fordi de ikke er godt nok representert i styrende organer i mange av landene i verden. Den reelle makten er liten. Bare 18 % av ministrene i verdens regjeringer er kvinner, og kun 24 % av parlamentsmedlemmene er kvinner.

Klimatruslene utvider det urettferdige bildet for kvinnene. Det er anslått at opp til 2,4 milliarder mennesker vil leve i områder med mangel på vann i 2025, om bare fem år. Tradisjonelt er kvinner vannhentere i fattige land, og en forverret klimasituasjon vil bety at kvinner og jenter kan bli tvunget til å gå lenger og lenger for å finne vann, med de belastninger og farer dette medfører.

Et feilslått økonomisk system får skylden

Oxfam er ikke i tvil om hvor ansvaret for all urettferdigheten generelt skal plasseres:

“Det store skillet er basert på et feilslått og sexistisk økonomisk system som verdsetter rikdommen til noen få privilegerte – mesteparten menn – mer enn de milliardene av arbeidstimer som nedlegges i de mest grunnleggende oppgavene; underbetalt og ubetalt omsorgsarbeide som i hovedsak utføres av kvinner og jenter rundt i hele verden”.

Vårt ødelagte økonomiske system samler mer og mer rikdom i hendene på de få, skriver Oxfam. Vårt økonomiske system ble bygd av rike og mektige menn, som fortsetter å lage reglene og ta løvens del av byttet, skriver organisasjonen.

Seks forslag til løsninger

I seks punkter beskriver Oxfam hvordan de mener urettferdighetene kan bekjempes:

  • Investeringer i nasjonale omsorgssystemer for å bryte ned den urettferdige fordelingen av ansvar for omsorgsarbeid som i dag ivaretas av kvinner og jenter
  • Få en slutt på ekstrem rikdom for å få en slutt på ekstrem fattigdom
  • Lover må innføres for å beskytte rettighetene til folk i alle yrker, og sikre dem levelige lønninger
  • Sørge for at personer med omsorgsarbeid får innflytelse på beslutningsprosessene
  • Skadelige normer og sexistiske holdninger må utfordres
  • Verdsettelse av omsorgsarbeid i næringslivet og i forretningspraksis

Verdens regjeringer kan, og må, bygge en human økonomi som er feministisk og tilgodeser de 99 %, og ikke bare den ene prosenten, fremholder organisasjonen:

“I en slik verden ville alle ha sikre jobber med anstendige lønninger, og ingen ville måtte leve i frykt for kostnadene ved å bli syk, og der hvert barn ville ha en mulighet til ta i bruk sitt potensial. I en slik verden ville økonomien blomstre innenfor planetens rammer, og vi ville kunne overlevere en bedre verden til en ny generasjon”.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT