10 tips til å drive en blogg

Hvordan driver jeg en blogg?Hvordan drive en blogg, hvordan skrive på nett?

Dersom du søker på nettet etter gode bloggtips så får du en million treff. Her forsøker jeg å samle de tipsene du bør notere deg.

1. Godt innhold

Det høres opplagt ut, men det er innholdet som gir lesere. Skriv godt og grundig. Språket må være bra og du må unngå skrivefeil. Skrivefeil gjør at bloggen din virker useriøs.

Hva er tema for bloggen din?  Hva ønsker du å formidle? Vis fram meningene dine! Gjør research og vis fram kunnskapen din. Faktafeil er flaut.

Det kan være vanskelig å stadig finne de gode ideene. Denne artikkelen gir gode tips til jevnlig å fylle bloggen din med innhold.

2. Skriv enkelt, skriv kort

Bloggartikler er ikke avhandlinger. Bloggartikler er personlige ytringer eller observasjoner som gjerne er korte. Skriv korte setninger. Sett punktum.

3. Bygg opp artikkelen din

Vær bevisst på en god tittel.  En tittel på web skal fungere uavhengig av hvor du finner den på nett (Google, sosiale medier, RSS-feed), og må derfor være en helsetning.

Skriv en ingress som presenterer temaet eller setter problemstillingen.

Bryt opp brødteksten med gode stikktitler. Bryt opp teksten, enten med litt luft mellom avsnittene, eller å variere med fet skrift.

Har du lesetips til andre blogger eller nettsider så legge gjerne inn lenker. Du skal ikke være redd for at folk da klikker seg vekk fra nettstedet ditt – tvert i mot gjør du ditt nettsted mer relevant ved å lenke til andre.

Bruk gjerne uthevede sitater for å bryte opp teksten enda mer. Er det enkelte partier som er viktigere eller morsommere? Uthev!

Legg inn bilder underveis underveis i teksten for å bryte opp og for å illustrere teksten din.

4. Gode bilder

En bloggartikkel skal alltid ha minst et bilde. Alle bilder skal ha bildetekst. Bruk tid på å finne et bilde som passer til temaet.

Hvilke bilder kan du bruke? Hvor finner du gode bilder? Det har jeg skrevet litt om her.

5. Publisere jevnlig

Flere innlegg i uka. Prøv å publisere minst 2 ganger per uke. Gjerne oftere. Dette vil gjøre at leserne ønsker å komme tilbake for å se hva som er nytt på bloggen din.

Tips: Bruk gjerne serier for å holde en tråd: Topp fem-lister om ulike temaer. Ha en bloggserie om ett tema. La en publiseringskalender og sett deg mål.

Finn et tema som gir deg en rød tråd gjennom en artikkelserie.

Les gjerne også:

Hvordan nå fram til pressen?6. Ulike sjangere

En og samme blogg kan ha ulike sjangere: Korte ytringer, lange drøftinger, bildeserier, dikt, videoklipp, lenkesamlinger. Anmeldelser, reportasjer, intervjuer, lister, kronikker, meninger. Det å drive en blogg har ingen begrensninger på sjanger.

7. Bruk sosiale medier aktivt

Kanskje fortjener bloggen din en egen Facebook-side? I det minste bør du dele artikkelen via din personlige Facebook-bruker. Sørg for at bloggen din har følgere på Facebook, dele alle nye innlegg på Facebook og vær aktiv på andre Facebook-sider. Slik gjør du både bloggen din og Facebook-sida di mer kjent.

Twitter og Google Plus er også gode steder å dele artikkelen din. Også LinkedIn har etterhvert blitt et aktivt sted for å dele innhold.

8. Bloggportaler

Registrere bloggen din på noen av de mest brukte bloggportalene. Dette er nettsteder som samler ulike blogger slik at du lettere kan få abonnenter og lesere. Et par eksempler på dette er Bloglovin og NetworkedBlogs.

9. Delta i samtalen

Du må alltid svare på spørsmål og kommentarer som dukker opp i kommentarfeltet ditt. Dette er ren høflighet, og handler om å ta leserne dine alvorlig.

Les andres blogger. Kommentere andres blogger. Dele gjerne på Facebook og Twitter artikler fra andres blogger.

Når du deltar i samtalen på andres blogger vil andre også delta i samtalen på din blogg.

10. Les gjerne også: