Uka oppsummert (32)

Publisert: Fredag 10. august kl 08:00

En ukentlig oppsummering – hver fredag – av det globale nyhetsbildet. Ønsker du å motta disse oppdateringene på e-post? Meld deg på nyhetsbrevet.

Argentina

Abortforbud ble ikke opphevet. Overhuset stemte i mot endringen i Argentinas konservative abortlov. Med 38 mot 31 stemmer ble forslaget om selvbestemt abort frem til uke 14, skriver VG. 9. august.

Kvinneaktivister anslår at 3 000 kvinner har mistet livet etter illegale aborter i Argentina siden 1983, og at mellom 45000 og 60000 kvinner må ha sykehusbehandling hvert år etter komplikasjoner, skriver The Guardian 9. august.

Colombia

7. august ble konservative Iván Duque ny president i Colombia. Han tar over etter Juan Manuel Santos, som har vært president siden 2010. Santos har brukt de siste årene på å få i havn fredsavtalen mellom den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen, en avtale som også ga ham Nobels fredspris i 2016.

President Duque sier han vil endre fredsavtalen med den demilitariserte FARC-geriljaen og ta grep mot ELN, i følge NTB / NRK.  Det rapporteres om økt voldsbruk, trusler mot journalister, og angrep på sosiale ledere og aktivister. Fredsavtalen står i fare.

Norsk fredsmegling er medskyldig i Colombias tragedie, skriver Tron Ljødal i en kronikk i Aftenposten. Norske organisasjoner reagerer på påstandene. De avviser  at bistandsorganisasjonene har bidratt til at geriljaen fikk for stor innflytelse over fredsavtalen, skriver Bistandsaktuelt 7. august.

Georgia

8. august var det ti år siden konflikten mellom Russland og Georgia brøt ut. Krigen var det første eksemplet på den russiske krigføringen vi senere har sett i Ukraina. Dette skriver John Færseth om i Minerva denne uka.

Nicaragua

Det norskstøttede nicaraguanske senteret for menneskerettigheter (ANPDH) stenger dørene etter dødstrusler mot ansatte, skriver NTB 7. august. Nicaragua preges av politisk uro og vold. President Daniel Ortega gir satanister, biskoper og USA skylden for volden i Nicaragua.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia har kuttet diplomatiske forbindelser med Canada etter utenriksminister Chrystia Freeland i forrige uke kritiserte det autoritære regimet for arrestasjoner av kvinnerettighetsforkjempere. Canadas ambassadør ble gitt 24 timer til å forlate landet.

Mandag tilspisset situasjonen seg ytterligere da Saudi-Arabia besluttet å stanse alle stipendordninger som gjelder Canada, samt flytte alle saudiarabiske studenter som oppholder seg der, til andre land, skriver NTB på tirsdag.

Norge svekker sitt ry som en forkjemper for menneskerettigheter når landet ikke støtter Canadas kamp for fengslede kvinneaktivister i Saudi-Arabia, mener SV-leder Audun Lysbakken, skriver Aftenposten 9. august.

Venezuela

President Nicolás Maduro ble angrepet av droner, lørdag 4. august, skriver New York Times. Det tok kort tid før kom med anklager om at opposisjonsleder Julio Borges var delaktig i droneangrepet, skriver NTB. Hva som virkelig skjedde, og hvem som står bak er uklart, beskyldningene går i alle retninger, skriver Klassekampen.

Zimbabwe

President Emmerson Mnangagwas parti gikk av med valgseieren forrige uke. Men uro har preget landet, og opposisjonelle har gått i dekning. Det var ingen grunn til å tro på president Mnangagwas løfter om at valget skulle gjennomføres etter demokratiske spilleregler. Dette skriver Bistandsaktuelts Jan Speed i en kommentar om valget i Zimbabwe, 7. august.