Uka oppsummert (40)

Publisert 6. oktober kl 20:07. Oppdatert 7. oktober 11:25.

TRANSIT MAGASIN gir deg en global oppsummering av uka som gikk. Vi vil prøve å gi deg noen innblikk i «de andre» sakene. Vi ønsker å fortelle og forklare hva som også skjedde, men som ikke nødvendigvis fikk overskriftene i de største norske mediene. Ønsker du å motta ukentlige oppdateringer rett i postboksen? Meld deg på nyhetsbrevet.

NY JOBB? Da bør du følge denne Facebook-gruppa.

Gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med tildelingen av Nobels fredspris 2018

Årets pris er høyst velfortjent, til to mennesker som i flere år har løftet tema seksualisert vold som våpen i konflikt. Mukwege som engasjert lege i DR Kongo i mange år, Murad som offer for IS-overgripere og sterk talskvinne for Yezidiene.

AUFs nestleder i Trøndelag er prisvinnerens nevø: – Denis Mukwege er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom, skriver Leon Bafondoko i en gratulasjonsmelding.

– Det er nå Norge må vise at vi mener det når vi sier at vi vil hjelpe i nærområdene, skriver Jan Bojer Vindheim i en kommentar til årets fredspris.

(Hvem var kandidatene i år?  Transit magasin oppsummerte spekulasjonene i forkant av utdelingen. )

Boikottaksjon preget Makedonias folkeavsteming

Søndag gikk makedonerne til valgurnene for å avgjøre om landet skal skifte navn til «Republikken Nord-Makedonia». Mange håper navneskiftet vil åpne for en avtale med EU, som igjen vil drive frem tiltak mot den omfattende korrupsjonen. I forkant av folkeavstemningen gikk det en kampanje for å boikotte hele avstemningen, og my Russland har også gjort alt de kan for å hindre den lille Balkan-staten i å gå mot vest.

I verste fall kan den manglende oppslutningen ødelegge håpet om en prosess for EU-medlemskap. Transit magasins John Færseth var tilstede i Skopje og forteller om en seiersmarkering i Skopje med davidstjerner og høyreekstreme side om side.

Les også bakgrunnsanalyse: Makedonia i skjebnevalg: historie eller fremtid?

Ett år siden katalanernes opprør i Barcelona

Denne uka er det ett år siden folkeavstemningen i Katalonia. Et stort flertall stemte da for løsrivelse fra Spania og katalansk uavhengighet. Madrid slo hardt ned på katalanernes frigjøringsønsker.

Denne uka på ettårsmarkeringen brøt det ut nye opptøyer.

Indonesia leter etter sine savnede

660 000 mennesker er rammet av jordskjelvet og tsunamien på den indonesiske øya Sulawesi. Fem dager etter at katastrofen rammet Sulawesi-øya overlever folk på kokosnøtter og grønnsaker som de finner på åkrene, melder Aftenposten. Det er fortsatt flere områder redningsarbeiderne ikke har nådd fram til. Naturkatastrofen har hittil krevd 1 400 liv, skadet over 2 500 og fordrevet over 70 000  mennesker.

Se også denne FOTOREPORTASJEN fra fra Al Jazeera.

Høyrepopulist leder på meningsmålingene i Brasil

Det er valg i Brasil søndag 7. oktober. Høyrepopulisten Jair Bolsonaro er favoritt og leder på meningsmålingene. Bolsonaro har uttalt at han heller vil dø enn å ha en homofil sønn, og han mener døtre er en «svakhet». De siste dagene har venstresidens Fernando Haddad spist opp mye av forspranget. Haddad er reservekandidat for Lula, som sitter fengslet for korrupsjonsanklager.

Aftenposten mener: Høyrepopulismen truer også i Brasil. Dersom valget ikke avgjøres denne søndagen så blir det en ny valgomgang 28. oktober.

Følg valget hos NRK, på denne lenken.

Klarer vi å holde Parisavtalens mål om å ikke overstige 1,5 grader?

Mandag 8. oktober publiserer FNs klimapanel rapporten om hvordan verden kan begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Fortsatt økende klimautslipp kan gjøre Parisavtalens målsetting om maks 1,5 grader global oppvarming til en fjern drøm, skriver Aftenposten/NTB i dag.

100 år siden spanskesyken – kan det skje igjen?

Det er høst og snart influensasesong. Pandemisk influensa topper WHOs liste over globale trusler. For ganske nøyaktig hundre år siden var Norge og verden rammet av den aggressive influensa-pandemien spanskesyken. Dette skriver Ida Scott om på Transit denne uka.