Uka oppsummert (33)

Publisert: Søndag 19. august kl 20:15

En ukentlig oppsummering av det internasjonale nyhetsbildet.  Ønsker du å motta disse oppdateringene på e-post? Meld deg på nyhetsbrevet.

Før vi går verden rundt, her en nyhetssak som berører oss alle: Et stort flertall mener klimaendringene skjer, og en av tre mener de har erfart det personlig. Dette viser en fersk undersøkelse fra forskningsprosjektet ACT, skriver NTB / forskning.no.

Ghana / Sveits

Kofi Annan døde 18. august. Ghaneseren ble FNs sjuende generalsekretær i 1997. Annan ble fort anerkjent som en tydelig og sterk leder for FN, og en som på mange måter klarte å revitalisere FNs rolle. Sammen med FN ble han da også tildelt Nobels fredspris i 2001. Annan var generalsekretær for FN fram til 2006, og etter sin tid som FN-sjef engasjerte han seg også som fredsmegler i blant annet Syria og Kenya.

– Kofi Annan er den beste generalsekretæren FN har hatt, sier Jan Egeland til NRK.

Kina og Google

Mer enn 100 Google-ansatte har signert på et brev hvor de protesterer mot selskapets hemmelige arbeid med en sensurert versjon av sine søkemotor, tilpasset det kinesiske markedet, skriver New York Times.

Kina og Russland

“Geografisk er Russland nesten dobbelt så stort som Kina, men økonomisk er Russland en dverg”, skriver Erika Fatland i Morgenbladet denne uka. Les artikkelen Silkeveien videre, om det nære forholdet mellom Vladimir Putin og Kinas Xi Jinping, og det kompliserte forholdet mellom Russland og Kina.

Kina og solenergi

Europa var tidlig ute med å støtte opp om næringslivets satsing på solenergi. Europas solcelle-produsenter har derimot havnet bakpå, mens Kina har tatt over som den ledende stormakten innen solenergi, skriver New York Times.

Norge og utviklingspolitikk

Norges første digitale strategi for bistands- og utviklingspolitikk ble lansert denne uka, meldte vi om her på Teknopol. UNICEF Norges Kim Gabrielli utfordret samtidig utviklingsminister Nikolai Astrup med Tre dilemmaer for digitaliseringen i utviklingspolitikken.

Palestina

Bistandskuttene rammer hardt: Palestinske skoler ligger an til å gå tom for penger allerede i slutten av september. Ved starten av 2018 bestemte USA redusere sin støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) med rundt 300 millioner dollar. Hjelpeorganisasjonen driver 711 skoler og tilbyr gratis skolegang og utdanning til palestinske flyktningbarn på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, Gaza, Jordan, Libanon og Syria. Nå går skoleelevene en usikker høst i møte. Les hele saken her.

Sverige

Håndhilsing på jobb har fått mye oppmerksomhet i Norge de siste ukene, etter at en mann ikke fikk forlenget sitt engasjement ved en barneskole i Oslo. I Sverige har en muslimsk kvinne fått erstatning for å ha blitt diskriminert på grunn av hilse-nekt: Under jobbintervjuet nektet kvinnen å håndhilse på en mann på grunn av sin muslimske tro. Selskapet avbrøt ansettelsesprosessen, men er nå dømt til å betale 40.000 i erstatning, skriver VG.

Tyrkia

Tyrkia er rammet av en økonomisk uro, og den tyrkiske liraen faller kraftig i verdi. Den tyrkiske valutakrisen skyldes først og fremst en uansvarlig finanspolitikk, skriver VG i en kommentar, men som også forteller om en tyrkisk president i krise: Recep Tayyip Erdogan kaller valutakollapsen et kupp mot tyrkiske myndigheter, og peker på USA som bakmann.

Euroen påvirkes også, frykten for at usikkerheten rundt liraen sprer seg til eurosonen, har gjort at også verdien av euro er på sitt laveste på ett år, melder EU Observer.

Den tyrkiske valutakrisen stopper ikke ved landegrensen, skriver Aftenposten.

USA

PODKAST: Vinner Bernie Sanders valgkampen i USA i 2020? Hør her hva Jeff Weaver mener. Han var Sanders’ valgkampsjef i 2016. Ny podkast fra Korrespondentene ute nå.

Venezuela

32714 % er inflasjonsraten i Venezuela akkurat nå. Regjeringen kutter fem nuller fra valutaen i et desperat forsøk på å få kontroll på den galopperende inflasjonen, skriver The New York Times.